- Vi köper överbliven utrustning som vi tror kommer att behövas till fabrikerna så småningom. Det vi bedömer att koncernen inte kommer att ha nytta av säljs externt, säger Erik Walldén som är chef för ESEC.
Enheten håller som bäst på att ta fram en webbsajt för att underlätta kontakten med de externa kunderna. Idag är de hänvisade till epost eller telefon.
Priserna sätts i förhållande till hur användbar utrustningen är för koncernen.
- Det vi tror att vi kan ha nytta av får ett högre pris, så att vi kan köpa igen det inom sex månader utan att förlora pengar. Andra saker kanske upplevs som fynd av externa kunder, säger Erik Walldén.
Vilken budget han har eller hur mycket som finns på lagret i Gävle vill han inte avslöja. Enligt Ericssons personaltidning Kontakten har enheten gjort affärer med ett 70-tal användare sedan starten. Affärer som många gånger om täckt kostnaderna för verksamheten.
- Det har pratats om att starta en sån här enhet i tjugo års tid. Nu skedde starten i ett väldigt gynnsamt läge när det sker mycket omstruktureringar och omflyttningar.
Det finns ett koncernbeslut att fabrikerna i första hand ska köpa från ESEC istället för ny och därmed betydligt dyrare utrustning.
- Vi ligger med i investeringsprocessen på koncernnivå. Enheterna måste checka av med oss innan de köper något, säger Erik Walldén.
Processen kommer dock att förenklas inom kort.
- I dagarna kommer vi att gå över till affärssystemet SAP där vi ska utveckla en funktion som automatiserar hanteringen.
ESEC har till att börja med köpt in utrustning från de svenska fabrikerna men försäljningen har skett både till svenska och utländska kunder. Enheten har nyligen börjat köpa instrument och produktionsmaskiner även från Ericssons fabriker utanför Sverige.
- Många tror att vi inte har någon produktion kvar. Men faktum är att vi har ungefär samma kapacitet för nu som före GSM-boomen.
ESEC har sju anställda men hyr in personal vid arbetstoppar. De fast anställda är till stor del personer med rötterna i produktions- och testverksamhet. Erfarenheten behövs för att kunna bedöma hur tekniken utvecklas och vad som kommer att efterfrågas av produktionsenheterna.
Per Henricsson
www.esec-info.com
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Per Henricsson