Svenska Fuse täcker upp till halva projektkostnaden för mindre företag som vill stärka en befintlig produkt, tekniskt såväl som affärsmässigt, med hjälp av en asic, FPGA, flerchipsmodul, mikrosystem eller styrkrets. Pengarna kommer från Vinnova, stödet hanteras av forskningsinstitutet Acreo. Det maximala beloppet är en halv miljon per projekt. |
- Vi ska utveckla ett bluetoothbaserat hörselskydd som gör att användaren kan kommunicera samtidigt som det skyddar mot buller. Vi fick Fusestödet för att utnyttja ett byggsätt som vi inte använt tidigare. Vad jag vet har ingen annan använt det heller. Jag vill inte gå in på vad det går ut på, det ska konkurrenterna få upptäcka om ungefär ett och ett halvt år.
Svenska Fuse ska bidra till att företags konkurrenskraft stärks. På vilket vis stärks ni av det här byggsättet?
- Man kommer att kunna använda mobiltelefonen trots att man har hörselskydd på. Det har varit svårt tidigare. Vi riktar in oss på bullriga miljöer med kommunikationsbehov. Det här kommer att öppna en helt ny marknad för oss både militärt och civilt. En snickare vill till exempel kunna prata med kollegor och i telefonen. Militärer är en annan grupp som behöver kunna kommunicera trots buller.
Sordin fick Fusestöd 1996. Hur kommer det sig att ni får Fusestöd, som ska stödja förstagångsanvändare, en andra gång?
- Då gällde det att utveckla en asic för ljudnivåberoende hörselskydd. Nu gäller det ett unikt byggsätt.
Hur gick det med asicen?
- Det blev en väldig framgång. Hörselskyddet med asicen lanserades 1999 och fick en trög start. Sedan tog det fart och blev en fantastisk framgång på marknaden. Asicen bidrog starkt till succén. Vi är faktiskt fortfarande marknadsledande med den asictekniken i ljudnivåberoende hörselskydd.
Charlotta von Schultz