JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittisk opto-optimism i Kista

Robert Green, på Northlight Optronics, ska lyckas där Ericsson Opto gick bet

- Optomarknadens kollaps är nu bortom det att bara de företag med dåliga affärsidéer går i konkurs. Även sunda företag riskerar att dö. Ericsson Opto Components var ett sunt företag.Det anser Robert Green, med 20 år i optobranschen och erfarenhet av att vända liknande företag. Tillsammans med serieentreprenören Keith Halsey, teknikern David Darby och ett engelskt riskkapitalföretal med svensk ledning, bestämde han sig för att bevisa det.
45 år, bosatt i närheten av Oxford, England. Började sin optokarrär på STC. Fortsatte på Plessey innan han blev Europachef för Corning Glass. Gick över som vd för konkursfärdiga Imatronic, som tillverkade laserpekare, och lyckades lotsa det till uppköp. Blev vice vd på Bookham Technologies, och lyckades även driva det från nollinkomst till världselit. Under hans tid köpte Bookham bland annat upp Marconis optodel, samt optoverksamheten hos Nortel, som en gång i tiden köpt STC.

- Jag började på en liten anläggning, och slutade med att köpa den för ett år sedan. EN
Northlight Optronics heter det nybildade företaget, med 50 anställda. En bra bit från de 350 personer Ericsson Opto Components hade som mest, men ungefär lika många som det engelska företaget Bookham hade när Robert Green gick med i dess ledningsgrupp för att rädda det från en förestående konkurs.
I dag är Bookham världens näst största leverantör av optokomponenter, med mer än 1 500 anställda.

- Jag hade en överenskommelse med Bookhams ägare och grundare att jag skulle gå vidare när företaget blivit stort. Jag gillar vändfasen, säger Robert Green.

För Northlight Optronics har Robert Green inte en lika klar slutpunkt för sitt engagemang. Robert Green tillbringar tre dagar i veckan i Sverige. Tanken är att han ska rekrytera ett ledarteam till företaget så att han slipper pendla så mycket och kan koncentrera sig på affärsutveckling.

I dag har han titeln Chief Operating Officer, vilket ungefär motsvarar vice vd. Vd är Keith Halsey, som dock för närvarande mer arbetar i en roll liknande styrelseordförandens. Keith Halsey har även han gedigen optobakgrund, och har drivit flera företag från start till framgångsrik försäljning. Den tredje "grundaren" av Northlight Optronics är David Darby, teknikchef, som arbetat med Keith Halsey i alla hans företag. Alla tre har skjutit till eget kapital.

- Vårt mål är att företaget ska nå break-even på två år. Med vår affärsplan kan vi uppnå det även med en realistisk bedömning av optomarknaden. Den kommer att hämta sig, men det kommer att ta tid. Vårt väldigt väldigt kortsiktiga mål är att rekrytera ett säljteam, för det har vi ännu inget! berättar Robert Green.

När optobranschen omstruktureras av krisen lämnar många företag komponenttillverkning och rör sig uppåt i värdekedjan. Northlight Optronics har enligt Robert Green goda möjligheter att fylla det hål som då uppstår.

- Det är fortfarande mycket "svartkonst" inblandat när man ska göra optokomponenter. Många företag har misslyckats med att få ekonomi på tillverkningen. Men här har vi en optofabb i världsklass och 20 års erfarenhet av komponenttillverkning.

För mycket overhead
Robert Green upptäckte Ericsson Opto Components under sin tid på Bookham, när han letade företag att köpa. Då hade Bookham precis köpt Marconis optodel som gjorde ungefär samma sak som Ericsson och dessutom hade sin anläggning i England, så för Bookham var det inte aktuellt med ett uppköp, men Robert Green lade företaget på minnet som en "bra affär".

Sedan började den engelska riskkapitalgruppen European Digital Partners, ledd av svensken Erik Fällström, intressera sig för att köpa ut Ericssons optodel. Både Robert Green och Keith Halsey var sedan tidigare rådgivare åt EDP. Bitarna började falla på plats.

Problemet med optobranschen var enligt Robert Green att många företag hade så mycket overhead
på sin optoverksamhet att den omöjligen kunde gå med vinst.

- För oss är "den gamla ekonomin" väldigt viktig. Kassaflöde och vinst är det viktiga, ingen enorm forskningsbudget. De goda nyheterna är att vi HAR en omsättning. Gamla lojala Ericssonkunder som redan har markerat att de vill fortsätta ha oss som leverantör.

Jämfört med Ericsson Opto Components är Northlight Optronics nedbantat.

- Vi fokuserade på de produktområden där vi kunde se att vi hade en tydlig konkurrensfördel. Vi har väldigt bra 10 Gbit/s-lasrar, kanalövervakare och erbiumdopade förstärkare. Vi släppte lågkostnadsmodulerna. Men det betyder inte att vi inte kan komma att expandera igen i framtiden.
Och den expansionen kan komma snart. Om rätt tillfälle dyker upp är Robert Green inte främmande för att köpa upp andra företag
och införliva dem med Northlight Optronics.

- Vi är väldigt proaktiva och för flera diskussioner. Vi har stöd från våra investerare, så pengarna finns där.

Förr eller senare tror Robert Green att det kommer en dag när han lämnar företaget. Det kan vara den dagen Northlight blir uppköpt av ett större företag.

- När branschen återhämtar sig kommer vi vara i den situationen att vi har någonting inte många andra företag har. Men vi kommer inte att sälja om vi inte ser en betydande vinst i det. Just nu flyr hursomhelst alla från optobranschen.
Utom Robert Green och hans kollegor, som ser möjligheterna i lågkonjunkturen.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)