KTH har tillsammans med det svenska optoföretaget Optillion utvecklat en lasermodulator som klarar 100 Gbit/s, något ingen tidigare har lyckats med. Modulatorn ryms i en krets som är mindre än 1 mm2.
Två doktorsavhandlingar
Projektet påbörjades redan 1997, men det är framför allt de sista två-tre åren det sysselsatt två doktorander på heltid. Förutom två doktorsavhandlingar i världsklass har modulatorn enligt KTH genererat ett tiotal internationellt uppmärksammade publikationer, och patentsökningar.
Optillion har dels deltagit med personal i designarbetet, dels har en del av tillverkningen skett i företagers fabrik. För bolaget rör det sig om en framtidssatsning.
- Modulatorn är industrialiserbar. Men våra nuvarande produkter riktar in sig mot 10 Gbit/s, medan modulatorn är till för 40-100 Gbit/s, säger Olof Sahlén, utvecklingschef på Optillion.
För optiska nät med högre hastigheter är modulatorn en nyckelkomponent. Den matas med konstant laserljus och en elektrisk signal, och ut kommer modulerat laserljus. KTHs och Optillions modulator är av elektroabsorptionstyp och är tillverkad i indiumfosfid.
- Det som är nytt är hur vi applicerar den elektriska signalen för att öka bandbredden och hur man utför och kontrollerar mikrovågsledningen. Ett problem som kombinerar optik, halvledare och mikrovågsteknik, berättar Olof Sahlén.
Anledningen till att man satt 100 Gbit/s som mål är att det är nästa logiska hastighetsnivå för Ethernet, även om det för närvarande inte pågår något standardiseringsarbete för 100 Gbit/s Ethernet. Urban Westergren ser ingen teknisk spärr för att pressa upp modulatorns hastighet till 160 Gbit/s, vilket vore nästa nivå för fjärrnätstekniken SDH/Sonet.
- Men det finns en mängd praktiska problem som sammanfaller vid dessa hastigheter som gör det väsentligt svårare att utveckla en modulator för 160 Gbit/s än för 100 Gbit/s.
Elias Nordling