JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Omstart för Imsys

En kärntrupp från konkursade Javaprocessorföretaget Imsys i Upplands Väsby har startat om verksamheten i ett nytt bolag, med namnet Imsys Technologies.Bolaget har flera nya produkter redo för försäljning, men saknar än så länge riskkapital.
Den 11 april i våras sattes processorutvecklingsföretaget Imsys i konkurs. ägarna - Skandias investmentbolag Prosper, Banco Fonder, börsnoterade Array AB, grundarna och ett antal andra privatpersoner - ville inte skjuta till de 7-10 miljoner kronor som dåvarande ledningen ansåg behövdes för att på något års sikt få företaget lönsamt.

Konkursförvaltaren drev dock verksamheten vidare, och några veckor efter konkursansökan köptes inkråmet i konkursboet av ett nytt bolag, som namnändrats till Imsys Technologies AB. Bakom det nya bolaget står en kärntrupp från gamla Imsys, dock utan dåvarande vd Paul Karlsson.

Nya Imsys är i stort behov av kapital. Den nya ledningen bedömer att det behövs minst 5, helst 15-20 miljoner kronor för att bolaget ska ha någon framtid. Summan avgör verksamhetens tempo.

Än har man inte lyckats attrahera någon större investerare, men diskussioner pågår med såväl riskkapitalbolag som ett antal privatpersoner bland Arrays aktieägare. Imsys nya ledning bedömer diskussionerna som ÓlovandeÓ.

Bolaget har under sommaren levt på inkomster från befintliga produkter, främst javaprocessorn The Cjip och kommunikationskortet Snap. Det rör sig inte om några enorma volymer, men bland kunderna finns en japansk konsumentelektronikjätte, ett stort amerikanskt företag inom industriautomation och ett franskt telematikbolag.

Nya The Cjip nästan färdig
Flera av kunderna har uppmanat Imsys att ta fram nästa generation av The Cjip. Och redan i januari fanns produktionsunderlag framme för en sådan krets - mer än tre gånger så snabb, med betydligt fler funktioner, och dessutom blyfri. Konstruktionen har sedan dess verifierats ytterligare, och utökats med timer, skärmdrivning och andra periferifunktioner. För att göra en beställning av kretsarna krävs dock två miljoner kronor kontant, det är vad masker och kiselskivor kostar.

Förutom den nya kretsen har företaget utvecklat ett nytt operativsystem, en Gnu-kompatibel C-kompilator och en C++-kompilator, allt färdigt att tas i bruk.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)