Texas Instruments, Nokia, ST Microelectronics och Arm tar fram en standard för hårdvaran i avancerade mobiltelefoner. Bland annat ska en seriell kortbuss, High speed multipoint link, ersätta ett halvdussin privata lösningar.
De 10 arbetsgrupperna i Mipi 1. Allmänna gränssnitt, som till exempel USB, OTG och IrDA. 2. Energiekonomi, som Power management och klockstyrning. TI är ordförande. 3. Minnesgränssnitt. 4. HML-bussen. Arm är ordförande. 5. Programvarugränssnitt till multimedia och hårdvarukontroll. ST är ordförande. 6. Gränssnitt till kamera och displayer, som MeSSI och CCP. 7. Marknadsföring av Mipi. 8. Test- och avlusningsprotokoll, som JTAG, XTI och ETM. Nokia är ordförande. 9. Typgodkännande, det vill säga tester som bekräftar att produkten uppfyller standarden. 10. Säkerhet, det vill säga hårdvaruplattformar som inte kan avlyssnas och manipuleras. |
I alla fall om standardgruppen Mipis ambition går i uppfyllelse.
Mipi (Mobile industry processor interface) bildades i juli som en allians mellan Arm, Nokia, ST Microelectronics och Texas Instruments.
Syftet är att standardisera vissa gränssnitt i mobiltelefonen. Nämligen gränssnitten kring den applikationsprocessor som finns främst i avancerade mobiltelefoner idag. Både gränssnitt för hårdvara och programvara ska standardiseras.
Mipi-standarderna ska vara utan licenskostnad för medlemmar i Mipi. Det billigaste medlemskapet kostar 10 000 dollar per år, men den summan är förhandlingsbar för att inte avskräcka mindre företag.
- I oktober kommer du att få se nya medlemmar ansluta sig. Kanske en 10-15 stycken, säger Oliver Gunasekara, chef för trådlös kommunikation inom Arm.
Nya medlemmar i oktober
Organisationen skulle få en större tyngd om här fanns fler representanter för mobiltillverkare än Nokia. Ericsson Mobile Platforms vill inte uppge om företaget har planer på att ansluta sig.
Mipi ersätter organisationen Omapi (Open Mobile Application Processor Interface) som två av Mipimedlemmarna bildade i samma syfte i december 2002.
Mipi ska passa som en pusselbit till två andra standarder som redan finns inom mobilbranschen, 3GPP och OMA som standardiserar kommunikationsprotokollen respektive mobiltjänsterna.
I Mipi finns arbetsgrupper som ska definiera gränssnitt till bland annat minnen, avlusning och energiekonomi. Syftet är att komponenter från olika tillverkare ska bli utbytbara. Det ska finnas ett gemensamt kommando för att gå ner på sparlåga.
Standardiseringen gynnar även dem som levererar programvaran till mobiltelefonerna. Operativsystem blir enklare att portera till olika plattformer. Och det blir lättare att dra nytta av inbyggda finesser när gränssnitten är standardiserade.
Version 1.0 av Mipi ska vara klar under fjärde kvartalet i år.
Jan Tångring