Listan omfattar alla svenska företag som vuxit med i genomsnitt minst 20 procent under de senaste tio åren. Företaget ska dessutom ha minst 50 anställda, omsätta minst 50 miljoner kronor per år samt vara lönsamt.
Överst på denna lista tronar i år ett elektronikkonsultföretag, nämligen Syntronic i Gävle, som vuxit med imponerande 59,8 procent om året, nått en omsättning på 173 miljoner kronor och har 110 anställda.
- Det är förstås jättekul och visar att vår satsning på att bygga upp ett komplett designhus fungerar. Vi har haft kontinuerligt bra beläggning på elektroniksidan, möjligen lite svagare på mjukvara, säger Syntronics vd Björn Jansson.
En viktig orsak till framgångne är att Syntronic rekryterat drygt 30 konstruktörer från en av Ericssons nedlagda rf-konstruktionsavdelningar. Lika viktigt är att man har ett väl bestyckat testlabb, med klimatkammare, mätrum och en rad instrument, samt ett designlabb med rf-verktyg för såväl konstruktion som verifiering.
- Vi vill gärna konkurrera med kontraktstillverkarna om både konstruktion och test, och bli en länk mellan slutkund och tillverkare. Jag tror vi ligger helt rätt i tiden här, säger han.
Förra året lanserade företaget också en egen produkt, testplattformen Syntrotest. Den visades då upp på Electronicamässan och nyligen även på Komponentmässan i Göteborg. Dock har företaget bara börjat tjäna pengar på den, så ännu har plattformen bara bidragit marginellt till framgångarna.
Listan omfattar i år totalt 40 företag, varav åtta på ett eller annat sätt kan sägas ligga i elektronikbranschen. Femma är HMS Networks som gör produkter för industriella datanät. Framgången bygger i stor utsträckning på konceptet Anybus, en familj adaptrar som låter olika fältbussar prata med varandra. Här finns över 50 modeller, som klarar det mesta från Ethernet, Profibus och Interbus till CAN, Lonworks och Bluetooth. HMS Networks placerar sig därmed överst bland de tillverkande företagen i listan.
Konsultbolaget CC Systems, på tolfte plats, gör industriella styrsystem. Rötterna finns i skogsindustrin, men man har även gjort styrdatorer för svetsutrustningar och lyftkranar samt pc-utrustning till Stridsfordon 90 och andra militära ändamål. Företaget säljer även fordonsdatorer under namnet Cross Country Pilot.
Syntronic, HMS och CC Systems är nya på listan. Kontraktstillverkaren Note har dock varit med förr. I år hamnade man på 17 plats, en uppgång från plats 21 förra året. Strax under Note hamnar Peges i Färila, kontraktstillverkare av mekanik med visst elektronikinnehåll.
Lite längre ner på listan finns tre andra företag på elektronikområdet. Radi Medical från Uppsala gör blodtrycksmätare och brukar pekas ut som det mest framgångsrika svenska bolaget inom mikromekanik. Flexlink gör arbetsplatser och rullbanor för elektronik och annan tillverkning. Elektronikdelen har dock minskat i takt med att produktionsbranschen dragit ned.
Sista elektronikföretaget på listan, Beijer Electronics på plats 35, distributör av utrustning för industriautomation.
Man kan också notera att billig konsumentelektronik ser ut att gå hem i Sverige - butikskedjorna Teknikmagasinet och Clas Ohlson finns båda med på tillväxtlistan.
Adam Edström