Alternativet är att ha en klockreferens i varje lokal som behöver en exakt klocksignal. Men den billigaste GPS-klockan med vanlig kristall kostar runt 25 000 konor och en rubidiumbaserad klockreferens, som har betydligt större stabilitet, går på åtminstone 80 000 kronor.
Pendulums distributionsenhet, DA-36, kostar cirka 14 000 kronor och har fyra BNC-utgångar för klocksignalen.
Enheten har två ingångar, en optisk och en elektrisk (BNC). Valet av ingångskälla är automatiskt och indikeras med en lysdiod på fronten. Om både en elektrisk och en optisk signal är anslutna, har den optiska signalen prioritet.
Genom detta arrangemang kan man skapa ett redundant system där den centrala referensen kommer in via fiber och en lokal back-up-oscillator är ansluten till den elektriska ingången. Om den centrala referensen faller ifrån av någon anledning så tar den lokala referensen automatiskt över.
För att distribuera klocksignalen över längre avstånd (upp till 3 km) behövs två distributionsenheter och en optisk fiber som förbinder dem. Den ena enheten ansluts till klockreferensen med koaxialkabel och skickar sedan signalen via en optisk fiber med ST-kontakt till den andra enheten som fungerar som mottagare. Det går att kaskadkoppla ytterligare enheter om man behöver fler än fyra klockreferenser.
Systemet är tänkt för 10 MHz-signaler men klarar sinussignaler mellan 200 kHz och 16 MHz. Det är utvecklat för Pendulums egna frekvensnormaler men fungerar även med produkter från Fluke liksom de flesta andra leverantörer.
Designen är helt analog vilket innebär att även den optiska signalen är amplitudmodulerad. Det finns förstärkarkretsar för både de elektriska och de optiska distributionsvägarna som ser till att hantera dämpningen i inkommande kablar. Smalbandiga kristallfilter filtrerar signalen och reducerar bruset.
Per Henricsson