Därefter gick ett planerat forskningsprojekt kring integrerade induktorer om intet, då den tilltänkta industriella parten drog sig ur. Tekniken var tänkt att användas i bland annat elmätare.
Nu har forskargruppen inget annat konkret projekt än att få labbet färdigt, ett jobb som är finansierat fram till nyår.
- Jo, så är det. Finansiellt hänger vi i luften just nu, säger verksamhetens chef Hjalmar Hesselbom, professor i elektronikproduktion vid Mitthögskolan.
För det tredje har Mitthögskolan tvingats lägga ner sitt elektronikingenjörsprogram eftersom antalet sökande studenter var för lågt. Eftersom inga studenter antagits under de senaste åren är en avgångsklass och en mindre magisterutbildning den enda grundutbildning som forskningen har koppling till.
Den 20 oktober ska styrelsen för Mitthögskolan fatta beslut om elektronikforskningens framtid.
- Nedläggning har inte diskuterats i styrelsen. Det handlar om en anpassning till nuvarande intäkter, säger Pia Sandvik Wiklund, Mitthögskolans prorektor.
- Långsiktigt, alltså inom ett par år, måste industriell finansiering till. Lika viktigt är att forskningen på ett par års sikt har en bas i grundutbildningen, säger hon.
På högskolan finns ett renrum som med utrustning kostat 30 miljoner kronor att bygga upp. I renrummet finns bland annat sputterutrustning, en avancerad mönsterpassare, en temperaturcyklingskammare (köpt på auktion från ADC i Järfälla) och en 50 GHz nätverksanalysator. I gruppen finns också fem doktorander som visserligen formellt är inskrivna på KTH i Stockholm men vars forskning äger rum i Östersund.
Något paradoxalt blir neddragningshotet akut i ett skede då forskargruppen börjat producera riktigt intressanta resultat. Vid horisonten hägrar ett framtida alternativ till flip-chip, vars termiska utvidgning skapar en del problem med tillförlitligheten.
- Vi har tagit fram en elastisk chipsockel som klarar chips på 7 x 7 mm. Sockeln har 22 500 anslutningar och tål temperaturcyklingar mellan -40 och +110 grader, berättar Hjalmar Hesselbom.
Adam Edström