JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Fredrik Malmqvist ...

... produktchef på Futuretech, som använder FPGA-kretsar till att konstruera omprogrammerbara kretskort för telefonstationer.
Vad är vinsten med att använda en FPGA?

- Den stora fördelen är att du kan utnyttja parallellismen i den. I princip kan du implementera flera specialprocessorer i samma krets som löser olika uppgifter. Dessutom sparar den både ström och yta på kretskortet jämfört med om vi skulle använda signalprocessorer.

- Egentligen säljer Futuretech IP-block för SS7 och andra telekomfunktioner. Men eftersom ingen hårdvaruleverantör tillverkar FPGA-baserade kort för telekombruk har vi fått göra korten själva. Vi har gjort en accelerator för krypterad webbtrafik med en Xilinx-FGPA i också, men sådant är det många som håller på med så det är en hårdare marknad.

Hur tycker du att FPGA-tekniken har utvecklats?

- Det är en gynnsam prisutveckling på FPGA just nu, man får väldigt mycket kapacitet för samma summa pengar jämfört med för bara något år sedan. Hittills har vi inte sett någon anledning att byta upp oss, vi har samma krets nu som för ett år sedan eftersom kapaciteten gott och väl räcker till. Med Speed Signal 7, vår applikation för SS7, kan vi terminera 128 signallänkar på ett kort vilket är mer än någon annan i världen klarar av.

Är det någon poäng för operatören att kortet är programmerbart?

- I normalfallet konfigurerar man ett kort för en enda uppgift, till exempel att hantera SS7-signalering, det är inte meningen att man ska programmera om det under drift. Men antag att du vet att i kväll är det barncancergala på tv och väldigt många människor kommer ringa så det behövs extra kapacitet för att hantera tonvalssignalering - då går det i och för sig att tillfälligtvis programmera om kortet för den tillämpningen. Så på det viset får de en större flexibilitet.

- Man kan också ha ett kort stående i reserv för flera olika tillämpningar. Om något kort går sönder kan reservkortet programmeras om för att fylla just den uppgiften. En omprogrammering tar inte mer än 50 ms.

Lennart Pettersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)