KTH-forskarna Mats Erixon och Tomas Stephanson har ägnat mer än ett år åt att bygga ett privat fibernät som täcker stora delar av landet och som ska knyta samman ett antal digitala mötesplatser - "Folkets hub". Dessa hus ska sedan bli basen för en rad interaktiva nättjänster.
- Vi brukar tala om Stora och Lilla Rummet. I det Stora Rummet samlas många människor för att uppleva någonting gemensamt, kanske en film eller en tv-sändning, medan det Lilla är till för personliga möten, säger Mats Erixon.
Telia hjälper till
Varken tv-sändningar eller videokonferenser är särskilt revolutionerande i sig. Det är däremot den bandbredd som Folkets hub har tillgång till - 1,5 Gbit/s på egen fiber räcker utan vidare till att skicka okomprimerade bilder i HDTV-upplösning. För vanliga videokonferenser i det Lilla Rummet nöjer man sig med 270 Mbit/s, det vill säga samma bildkvalitet som televisionen använder internt i sina redigeringsstudior.
Ingenting hindrar att man utrustar även det Stora Rummet med en kamera och kör interaktiva föreställningar där också, säger Tomas Stephanson.
- Jag kan föreställa mig att människor istället för att åka till Stockholm samlas i Folkets hus i Smedjebacken för att få en guidad visning på Historiska museet. De skulle kunna ställa frågor till guiden och få nästan samma upplevelse som om de vore på plats.
Nätet är byggt med kablar som lånats av Telia och andra operatörer, och med egen kopplingsutrustning som man har fått tillstånd att ställa på ett femtiotal Teliastationer. Den begagnade utrustningen har skänkts av Ericsson, så bortsett från eget arbete är kostnaden bra nära noll.
Digital bio billigare
Kopplingen från Folkets hub till Folkets hus är ganska naturlig, Folkets hus-rörelsen har precis de samlingslokaler på mindre orter som KTH-forskarna behöver för att prova sina idéer om Stora Rum. Dessutom vill Folkets hus digitalisera sina biografer för att få ner kostnaderna.
- Så länge det kostar 25 000 kronor att ta fram en filmkopia kommer Folkets hus-biograferna inte få några premiärer, eftersom vi finns utanför storstäderna. En digital kopia på band kostar högst 5 000 kronor vilket gör det lättare för oss att komma med. Har vi väl fått en film digitalt behöver vi inte heller skicka den vidare till nästa biograf efter ett par dagar, vi kan visa den så länge den drar publik, förklarar Peter Wester som arbetar åt Folkets hus.
Säkerheten olöst problem
De digitala filmerna lagras idag kodade på band och skickas ut med posten. I princip skulle de kunna skickas per satellit eller fiber istället, säger Peter Wester, men i så fall måste säkerhetsfrågorna lösas först.
- Vi hänger med på Folkets hub-projektet och i slutet av januari gjorde vi en testsändning per fiber till Smedjebacken, men ännu så länge är det mer vision än verklighet.
Det finns beröringspunkter mellan Folkets hub-projektet och Acreos testbädd också, på så vis att Acreo vill kunna testa de interaktiva rummen i Hudiksvalls stadsnät.
Lennart Pettersson