Största förbättringarna ligger i användarvänligheten. Utvecklarna har tagit fram drygt 40 förarbetade virtuella instrument, så kallade Express VI, som kan konfigureras efter behov. Konfigureringen kräver ingen programmering, utan görs genom att klicka och dra bland ikoner.
Användaren väljer - grafiskt förstås - var insignalerna ska komma från, vilken eller vilka storheter som ska mätas, vilken analys eller beräkningar som ska göras på och slutligen hur resultatet ska visas upp. Datainsamlingen har också gjorts enklare genom bättre drivrutiner och förarbetade konfigurationer.
- Allt detta kan göras utan programmering. Men vi har bibehållit flexibiliteten - det går att gå ner hierarkiskt i programmet och den som föredrar programmering kan göra det även i den nya versionen, säger Shelley Erickson.
National Instruments vision är att Labviewprogram ska kunna köras på så många plattformar och operativsystem som möjligt, för vitt skilda behov. I releasen av Labview 7 har bolaget följaktligen lagt till två nya möjligheter - handdatorer och FPGA-kretsar.
Övervaka med rörlighet
Med ett Labviewprogram i en handdator kan exempelvis samla in data och övervaka processer
med bibehållen rörlighet. Handdatorerna, antingen med Palms eller Pocket PC:s operativsystem, klarar att köra färdigutvecklade program, som kan laddas ner via Ethernet eller något av gränssnitten IrDA eller USB. Bluetooth kan dock inte användas till detta. Inte heller är handdatorn kraftfull nog att utveckla program på.
FPGA-versionen har två helt andra syften - dels går det att få ner exekveringstiderna för Labviewprogram eftersom de körs i hårdvara, och dels går det att få in Labviewfunktioner i inbyggda system. Precis som med huvudprogrammet har National Instruments satt enkelhet i högsätet - här behövs ingen VHDL-programmering. Istället kan Labviewtillämpningen syntetiseras direkt till en FPGA-krets som sitter i hårdvara från företaget. Resultatet blir för-stås omkonfigurerbart, det är ju en av poängerna med FPGA-tekniken.
I lanseringen ingår också en uppgradering av realtidsegenskaperna och av modulen för dataloggning och övervakning.
Hela den nya versionen av Labview är bakåtkompatibel, så att program utvecklade med tidigare versioner även kan köras i version 7.
Adam Edström