JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt om Kungsängens AI-säng 

Elektroniktdiningen har pratat med svenska Kungsängen om dess säng med inbyggd AI-sensor för sömnanalys. Och vi har pratat med esterna som utvecklade den.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Elektroniktidningen brukar kalla prylar med integrerad datorkraft för ”inbyggda system”, men den här gången fungerar ”inbäddade system” bättre – det brukar annars vara en lat översättning av engelskans ”embedded”.

Enköpings sängtillverkare Kungsängen har nämligen släppt en AI-säng.

Den mäter och analyserar andning, hjärtrytm, sömncykler och kroppsrörelser. Tekniken härstammar från forskning på Tartu universitet i Estland. 

Kungsängen har utvecklat sensormadrassen tillsammans med partnerföretag i Estland och är först att släppa en produkt på plattformen, som ska bli en global produkt och en plattform för ytterligare funktioner och produkter.

Kungsängens managing ­director Peter Gustafsson har använt en av pilotsängarna. 

Peter
Gustafsson

– Jag kan se hur mycket jag snarkar på natten.

Han har också lärt sig att han sover bättre efter en dag då han varit ute i friska luften, snarare än suttit på kontoret. Och att en sen middag påverkar sömnen negativt.

– Min kollega som också testat säger att han ser resultat på sin hjärtfrekvens om han tagit ett glas vin på fredagskvällen. 

Lanseringen är ett startskott för en produkt som kommer att kunna utvecklas vidare. En fascinerande aspekt är att de första användarna kommer att hjälpa till med utvecklingen. De kommer att kunna anmäla sig för att mata upp sina data för att forskare och ingenjörer ska kunna vidareutveckla av AI-funktionaliteten. 

Även läkare deltar i utvecklingen. Sängen är dock inte en medicinprodukt och på Kungsängen finns ingen försäljning riktad mot vården. 

Äldreboende är en intressant kundgrupp. Men huvudsakligen erbjuds sängen till privatpersoner, som alla andra Kungsängenprodukter. 

Peter Gustafsson snubblade över forskarteamet på Tartu universitet under ett studiebesök i ett annat ärende för 7–8 år sedan.

Den första idén var egentligen snarare att analysera komfort och hur den kunde påverka nattsömnen. 

– Tester på sängars ­hållbarhet är vanligt. Men inte tester på sömnen. Vi ville titta på hur en säng kan påverka sömnkvaliteten.

Under resans gång upptäcktes fler möjligheter mot hälsa och insamling av data för AI-träning.

Till exempel kanske sängen kan användas för att identifiera tidiga tecken på hjärtsjukdom eller sömnapné? Och ge rekommendationer för hur dessa problem kan förebyggas eller hanteras. 

Den kan potentiellt bli ett generellt hälsoövervakningssystem.

Sängen

Sängen utvecklades under fem år i ett samarbete mellan Kungsängen och universitetsavknopparen Marexa som från början satte upp de huvudsakliga målen.

Därefter har utvecklingen skett i ett nära samarbete med Kung­sängens partners i Estland.

Kungsängen i Enköping handtillverkar sina sängar. Onlinepriserna går från 7 000 till svindlande 365 000 kronor för en av lyxsängarna. 

AI-sängen är 100 procent ­naturlatex och den har resårer kallade Autozon, som anpassar sig efter kroppen.

Det är en enkelsäng men tek­ni­ken kommer även att kunna användas i dubbelsängar.

Prislappen hos Kungsängen kan kanske hamna mellan 40 och 50 000. En tredjedel av Kungsängens sängar ligger på den nivån.

– Bilar är dyrare och du tillbringar mycket mer tid i sängen – 25 år av ditt liv! noterar Peter Gustafsson.

Du hittar Kungsängen i 37 ­butiker i Sverige. Bolaget omsätter 350 miljoner kronor i år. 

All tillverkning sker i Enköping. 

En drömprodukt

Här är de funktioner som stöds vid lanseringen av Kungsängens AI-säng.

● Hjärtfrekvens- och andnings­övervakning. 

● Snarkningsdetektion och sömnanalys.

● Detekteringen sker trådlöst.

● Automatisk väckning vid en tidpunkt då du känner dig utvilad.

● Paralysdetektering. Det innebär att en person förlorar förmågan att kontrollera eller röra en viss del av kroppen.

● SOS-funktion – ett automatiskt larm som kontaktar utvalda personer vid tecken på hälsoproblem. 

● Analys av sömnapné. 

● Automatisk insamling av data för AI-träning.

● Ett gränssnitt som fungerar både med IOS och Android.

 

AI-sensorn i madrassen övervakar hälsan

I estniska Marexas madrass döljer sig en egenutvecklad ny typ av akustisk sensor. Den ger idag unika data om sovarens sömn. Den har en potential att adressera hjärtproblem på nya sätt.

AI-tekniken i Kungsängens säng är inbäddad i madrassen. Ljud och vibrationer plockas upp i egendesignade ihåliga elastiska profiler och samplas, filtreras och analyseras.

Den kompletta lösningen heter Sensowell och är utvecklad på estniska Tartu universitet i samarbete med forskare, läkare och sängtillverkare. 

Produktägaren är avknopparen Marexa, och vi talar med en av grundarna, Tanel Tätte. Patentansökningarna är klara, så han känner att han kan tala fritt om tekniken.

Tanel Tätte

– Vi har skapat vår egen hårdvara: en icke-elektrisk signaluppsamlare med ett elektroniskt detektionssystem monterat på ovansidan. Den är integrerad i madrassen. Allt är helt automatiskt och kontaktlöst. 

Han kallar Sensowell för ett stetoskop. Men den arbetar inte mot en punkt utan mot hela den sovandes kropp. Ännu bättre: den plockar upp ljud som läkaren inte hör i stetoskopet, under det hörbara området. 

– Det är viktigt eftersom den mesta informationen om hjärtats arbete ligger där.

Det som samlar upp signalerna är specialsydda ihåliga elastiska profiler integrerade i madrassen. Detektorn har två sensorer: en akustisk för lågfrekventa ljud, och en trycksensor. 

Madrassen övervakar passivt hjärtslag, andning och rörelser. När man ligger stilla i sängen registreras hjärtarbetet av den akustiska sensorn. Större rörelser och andning detekteras av trycksensorn. Allt utan att störa personen, som inte behöver bära någon utrustning. 

Detta ”madrass-steto­skop” kan urskilja varje enskilt hjärtslag med mycket hög precision, både den första och den andra hjärttonen (S1 och S2). Detta faktum borde vara en bra startpunkt för en AI-analys som letar efter oregelbundenheter.

– Hjärtproblem är en av de största dödsorsakerna i utvecklade länder som Sverige, konstaterar Tanel Tätte.

Marexa har sett ett intresse från medicinindustrin. För att sensorn ska kunna bli en medicinsk produkt måste den möta strikta standarder och det arbetet har inletts.

Tekniken i sig kan bli intressant för fler tillämpningar inom området. En är att låta den detektera epileptiska anfall.

Mätningarna startar auto­matiskt när du lägger dig. ­Madrassen rapporterar till mobiltelefonen över Bluetooth. Kortet i madrassen kan även buffra cirka två veckors data.

Det filtrerar sensordata till en bråkdel av volymen, innan den slussas vidare till mobilen.

– Specialister inom medicin har hjälpt oss avgöra vilka data som är värda att spara på, hur långa samplingar som behövs och med vilken karakteristik, upplösning, kategorisering, etc.

Det finns mer innovation i lösningen – delvis patentsökt – i exempelvis den hårdvara som används för datainsamlingen och i de algoritmer som används för automatisk datainsamling. 

– Vi har också skapat speciella skärverktyg, som behövs för att integrera sensorer i madrass­materialet.

Ni kommer att samla träningsdata från kunderna – det är ett fascinerande koncept för produktutveckling!

– Ja, det är det sannerligen. Idén är att först nå ut till kunder och sedan använda vår app som en kanal för att samla in mer detaljerad hjärtdata.

Sängen kan idag ­rapportera hur mycket och hur bra du sover, din hjärtrytm och dina andnings­mönster, liksom din fysiska aktivitet under hela sömnperioden. 

Plus att den kan skicka varningsmeddelanden till släktingar (eller läkare, grannar, etc) om du inte är i sängen. Eller om du är i sängen men hjärtat inte slår normalt.

Potentialen är ännu större. Med hjälp av dessa data – särskilt den som insamlas under djupsömn, berättar Tanel Tätte – hoppas Sensowell kunna bli allt bättre på att upptäcka hjärt­oregelbundenheter.

Exakt vilka AI-algoritmerna de kommer att använda är inte det viktigaste, enligt Tanel Tätte. AI har blivit mainstream. Att hitta en lämplig AI-algoritm är inte en tröskel i sig.

– Det är helt klart en viktig aspekt. Men det är något vi kan utveckla vidare tillsammans med de AI-experter vi har kontakt med. 

– När vi väl har data ­verkar det inte vara något större problem att applicera AI. Deras ­gemensamma åsikt är att det är kvaliteten på data som är A och O. Det är så man kan göra en intressant tillämpning – för att man har en tillräckligt stor databas med data av bra kvalitet. 

– Särskilt har vi ansträngt oss för att hitta data som är unika. Och där har vi hittat något som skiljer vi oss från mängden. 

Vilka förhoppningar har ni på marknaden?

– Planen är att utvecklas steg för steg. Först går vi in på den svenska marknaden genom vår grundare TAD Logistics och dess långvariga partner Kungsängen.

– Som nästa steg planerar vi att börja samarbeta med madrassproducenter globalt, B2B. Vi ska leta efter madrassproducenter som är intresserade av innovation. 

 

PROJEKTET

Sensorn Sensowell är utvecklad på Tartu universitet i samarbete med forskare, läkare och sängtillverkare. Och med ett estniskt konsortium som är mångårig partner till svenska ­Kungsängen: Tad Logistics, Rootsi Mööbel och Kamjo. 

Produktifieringen av Sensowell sker i avknopparen Marexa, grundad av TAD Logistics, och Good Night Company, som ägs av estniska IT-entreprenörer.

De statliga stiftelserna Archi­medes och Enterprise Estonia har stött forskningen och utvecklingen.

Tauri Tätte

Sist men inte minst, berättelsens huvudperson: Tauri Tätte, den ledande ingenjören bakom Sensowell. Och Tanel Tättes bror.

– Han ligger bakom alla tekniska utvecklingar, från hårdvara till mjukvara. Min egen roll har varit mer relaterad till vetenskapligt arbete, konceptualisering och administration, berättar Tanel Tätte.

Marexas första kund är den egna grundaren Tad Logistics, som köper sensorer från Marexa, integrerar dem i sina madrasser och säljer dem genom Kung­sängen i Sverige.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)