JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Anka eller nytt spionverktyg? Meningarna går isär efter Säpochefen Anders Erikssons uttalande att vanliga mobiltelefoner kan avlyssnas i avstängt läge.


- Det går enkelt att använda mobiltelefoner för avlyssning av viktiga möten. Det räcker med att veta telefonnumret för att kunna avlyssna vad som sägs i ett rum. Den bomben släppte Säpochefen Anders Eriksson på Folk- och försvarskonferensen i Sälen.

- Mobiltelefon kan användas för avlyssning även om den är avslagen, varnade han.

Hur det går till och om det gäller alla modeller vill han inte avslöja:

- Det finns två möjligheter, dels kan man fånga upp radiosignalen och dels kan telefonen fungera som bugg. Man behöver inte montera in någonting för att telefonen ska fungera som bugg, säger han till Elektroniktidningen.

På Ericsson, Telia och KTH står man frågande.

- Jag förstår inte hur det kan gå till om man inte först har manipulerat telefonen, säger marknadsdirektör Jan Ahrenbring på Ericsson Mobile.

- Jag har ingen annan förklaring än att det är en anka, eller eventuellt ombyggda telefoner som innehåller avlyssningssändare. Någon sådan risk finns inte med riktigt gjorda GSM-telefoner, säger Tord Wingren, utvecklingschef på Ericsson Mobile.

I ett pressmeddelande säger Telia: "En normal GSM-telefon går inte att använda för avlyssning. Om mobiltelefonen har blivit manipulerad eller är felaktig kan detta dock vara möjligt."

Den ende som stöder Säpochefens uttalande är Stig-Arne Ekhall på Totalförsvarets Signalskyddssamordning på Försvarshögkvarteret:

- Det kan vara sant att det går att avlyssna en avstängd mobiltelefon.

- Jag har fått en beskrivning på hur det går till från en trovärdig person.

Vem det är eller hur det rent tekniskt går till vill han inte säga, inte heller om den som lyssnar av måste befinna sig i närheten av den avlyssnade mobilen, om den måste manipuleras i förväg eller om man kan skydda sig genom att ta ut batteriet.

- Vi har känt till den här möjligheten en relativt kort tid, säger Ekhall.

De GSM-telefoner som försvaret beställt från Sectra i Linköping sägs dock vara avlyssningssäkra. Om man gjort något mer än att förstärka krypteringen vill dock Ekhall inte avslöja.

- Försvarets telefon följer GSM-specifikationen men vi har koll på både programvaran och telefonens konstruktion, säger han.

Jens Zander, professor i radiosystemteknik på KTH, förklarar:

- Talet i alla GSM-telefoner är krypterat när det skickas mellan mobilen och basstationen. När samtalet fortsätter i det fasta nätet är man lika oskyddad som om man ringer från en vanlig telefon. Själva signaleringen mellan mobilen och basstationen är inte krypterad.

- Jag har svårt att tro att det skulle vara något fel i GSM-specifikationen. Den är såpass enkel. Då håller jag det för troligare att det kan finnas något fel i implementationen. Men det låter väldigt osannolikt.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)