JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Ericsson och ST Microelectronics bildar ett gemensamt bolag för kretsar till mobiltelefoner, med 8 000 anställda och huvudkontor i Geneve. Bolagets ambition är att bli världsledande i denna nisch.
Ericsson Mobile Platforms och den nybildade fusionen mellan STs och NXPs mobilkretsbolag, ST-NXP Wireless, slås samman. Samtidigt köper ST ut NXPs resterande andel på 20 procent i ST NXP Wireless. Det nya bolaget ägs till hälften av Ericsson och till hälften av ST, får 8 000 anställda, och huvudkontor i Geneve.

- Samriskbolaget blir välpositionerat för att bli en världsledare. Partnerskapet säkrar ett komplett erbjudande såväl som nödvändig storlek för fortsatt teknikledarskap, säger Ericssons vd Carl-Henric Svanberg i ett pressmeddelande.

Det nya bolaget, som ännu inte fått något namn, ska inte äga några halvledarfabriker utan låta ST och andra leverantörer tillverka dess konstruktioner. Företaget blir från start leverantör till fyra av världens fem största mobiltillverkare - Nokia, Samsung, LG och Sony Ericsson - och därtill en lång rad mindre aktörer på marknaden. I produkterbjudandet ingår hårdvara, mjukvara och support för 2G, Edge, 3G, HSPA, TD-SCDMA och LTE.

Ericsson Mobile Platforms bidrar med sin kompetens inom mobilmodem och arkitekturer för mobiltelefoner. ST-NXP Wireless bidrar med kunskap inom mobilkretsar och en stark halvledarkompetens.

Det nya bolaget får pro forma 2007 en omsättning på 3,6 miljarder dollar och en marknadsposition som nominellt är nummer tre på världsmarknaden i denna nisch. Störst är Qualcomm, med 22 procent av marknaden 2007, med Texas Instrument som god tvåa med 18 procent. Före fusionen med EMP räknade ST-NXP med att ha 14 procent av marknaden. Därpå följer ett helt koppel av halvledarleverantörer, som Analog Devices, Infineon/Agere, Freescale och Broadcom, var och en med ett ensiffrigt procenttal i marknadsandel.

Men Carl-Henric Svanberg påpekade på dagens presskonferens i London att en stor del av Qualcomms intäkter kommer från CDMA-telefoner som är ett krympande segment, och att Texas Instruments är som starkast i mobiler av det billigare slaget, så EMP-ST-konstellationen kan mycket väl enligt honom betraktas som marknadsledande redan nu.

Av det nya företagets 8 000 anställda kommer ett tusental att jobba i ett separat plattformsdesignbolag, och de övriga 7 000 i ett utvecklings- och marknadsföringsbolag. Cirka 3 000 kommer från Ericsson och 5 000 från ST-NXP. Ledningen ska bli lika fördelad mellan ägarna. Carl-Henric Svanberg blir styrelseordförande och STs vd Carlo Bozotti blir vice ordförande. ST ska utse bolagets förste vd, medan Ericsson utser dess vice vd.

Till det nya bolaget bidrar Ericsson med 1,1 miljarder dollar, varav 0,7 miljarder betalas till ST. Resterande 0,4 miljarder utgör samriskbolagets startkassa.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)