JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Linus TorvaldsLinus Torvalds, skaparen av operativsystemet Linux, är detta års mottagare av utmärkelsen Computer Pioneer. Det delas ut av IEEE Computer Society, en internationell organisation bakom viktiga konferenser och tidskrifter inom datorområdet.
Priset – en graverad bronsmedalj – delas ut sedan 1981 för att hedra visionerna hos datorteknikens föregångare. Du kan motta priset om det hunnit flyta minst 15 år sedan din insats.

Operativsystemet Linux har fått ett dramatiskt genomslag. De konkurrerande operativsystemen är allt oftare avrundningsfel i jämförelse.

En av de fåtal nischer där Linux ännu inte är förstahandsvalet är i persondatorn, där det föddes på Linus Torvalds skrivbord 1991. I övrigt snurrar det i din telefon, din bil, din router, din teve och i de flesta av de datorstyrda system i världen som använder samma typ av processorer som används i pc-datorer, med undantag för några av de system som har strikta krav på realtid eller robusthet.

Operativsystemet föddes som en implementation av datorforskaren Andrew Tanenbaums undervisningsoperativsystem Minix.

Linus Torvalds har vallat flocken av utvecklare kring Linux sedan våren 1994 när version 1.0 släpptes. De första utvecklarna var entusiaster – som fortfarande har viktiga roller – men numera utvecklas det huvudsakligen av anställda på företag som använder Linux.

Linus Torvalds första riktiga betalda IT-jobb var på processorföretaget Transmeta. Numera är han Fellow på Linuxstiftelsen.

Bland hans övriga erkännanden finns  den brittiska Lovelace-medaljen, finska Millenniumpriset för teknologi och EFF:s Computer Pioneer-utmärkelse. Och så finns hans porträtt i Internet Hall of Fame.

Andra mottagare av IEEE-priset är Ivan Sutherland, Jack Kilby, Butler Lampson, Stephen B. Furber, Dennis Richie och Ken Thompson.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)