JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Lufoss är en nyinstiftad fond ämnad att underblåsa framtida öppenkällkodsprojekt inom Öresundsregionen. Utdelningen, som till en början kommer att ligga på 5 000 till 10 000 kronor, ska sporra teknologer, forskare, företag och andra IT-entusiaster inom regionen som idag bidrar till utvecklingen i det fördolda.
– Det är nog inte allmänt känt, men Öresundsregionen i allmänhet och Lund-Malmö i synnerhet en mycket viktig nod vad gäller bidrag till globala öppenkällkodsprojekt, exempelvis Linux och Android och massor av andra projekt som finns tillgängliga på de stora globala öppenkällkodssajterna GitHub, Bitbucket och Sourceforge, säger Björn Regnell, professor i datavetenskap vid Lunds tekniska högskola, LTH.

Björn Regnell har tillsammans med entreprenörerna Hampus Jakobsson, Jan-Erik Solem och Karl-Anders Johansson lagt grunden till Lunds University Fund For Open Source Software, eller kort och gott Lufoss.

De fyra har bidragit med 20 000 kronor vardera, vilket ger en aktuellt fondvärde på 80 000 kronor. Förhoppningen är att fler ska skjuta till pengar framöver.

Till en början kommer utdelningarna ha en touch av stipendier som ligger på mellan 5 000 och 10 000 kronor.

Tanken är att studenter ska få bidrag för att utveckla öppen källkod som kan användas likt arbetsprov inför en första anställning. Samtidigt blir det ett sätt för företag att hitta intressant kompetens, medan forskare får chans att nå ut bredare med sina resultat.

– Det mesta som sker i det så kallade molnet handlar om öppen källkod. Många företag bygger sina affärer på öppen källkod, här i Lund Malmö-området finns exempelvis Neo4j, Sony, Intel, och konsultbolag såsom exempelvis Jayway, förklarar Björn Regnell.

Han summerar hela satsningen med orden:

–  Sammantaget vill vi sätta lokal aktivitet med global påverkan på kartan.
MER LÄSNING: