JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM startar Linuxlabb på KTH
IBM investerar 10 miljarder kronor i Linux under 2001, och sponsrar Linuxlabb på sex olika universitet och högskolor i Europa. KTH:s nya Linuxlabb öppnades högtidligen den 13 februari i år.
En av invigningstalarna var Irving Wladawsky-Berger, högste ansvarig för IBM:s Linux-satsning. Han framhöll Linux som en av de stora IT-händelserna:

- PC:n var åttiotalets överraskning, Internet var nittiotalets, och de senaste två-tre årens överraskning har varit Linux oerhörda frammarsch.

Enligt undersökningsföretaget IDC växer Linux med nästan 30 procent per år, och kommer inom fem år att vara större än Windows.

- Det är fyra faktorer som gjort bäddat för Linux framgångar. Det är leverantörsoberoendet, plattformsoberoendet, den öppna utvecklingsmiljön och att det ändå finns ett regelverk för utvecklingen, sade Irving Wladawsky-Berger.

Han framhöll Linux styrka som operativsystem för inbyggda system, och att Linux kommer att köras på mikroprocessorer som ännu inte är uppfunna. Linuxprocessorer för spelenheter, leksaker och andra konsumentprodukter kan även sättas i kluster och användas i större system.

Förutom att vidareutveckla systemen kring Linux, kommer KTH:s Linux-laboratorium att utnyttjas som en resurs för forskning och utbildning av andra grupper inom högskolan. Exempelvis kommer Stockholm Bioinformatics Centre att utnyttja systemet som en beräkningsresurs för sin forskning.

- Den akademiska världen har varit drivande när det gäller öppna system och öppen källkod. Linux-laboratoriet är ännu ett steg i denna utveckling, sade professor Lennart Johnsson, chef för Linuxlabbet på KTH.

Linuxlabbet består av 16 stycken IBM e-server x-series modell 340, var och en bestyckad med två Pentium III 866 MHz processorer, som bildar ett 32-processors kluster.


Torun Bager
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)