JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utländska kontraktstillverkare driver marknaden i Östeuropa

Halvledarmarknaden i Östeuropa ökade med 19 procent under förra året. Främst på grund av att stora internationella kontraktstillverkare etablerar sig i länder som Ungern, Polen och Tjeckien.
Dessa tre länder har tillsammans en halvledarmarknad på 652 miljoner dollar enligt analytikerföretaget Future Horizons. Det är något mer än länderna i före detta Sovjetunionen tillsammans och mer än tre gånger större än övriga östeuropa. Tillväxten skiljer sig också markant mellan länderna. Polen och Ungern ligger i topp med 35 respektive 40 procents tillväxt samtidigt som Ryssland har en tillväxt på 8 procent.

Direkta investeringar i halvledartillverkning är i det närmaste försumbara och den totala ökningen beror på efterfrågan skapad av de utländska kontraktstillverkarna.

- Det är en stor risk för dessa länder att investeringarna endast sker i fabriker för kontraktstillverkning och på grund av det låga löneläget. Om några år när länderna närmar sig EU och lönerna stiger finns inget som håller företagen kvar utan de drar vidare till nästa låglöneområde, säger Malcolm Penn som är analytiker på Future Horizons.

Han menar att det är viktigt att länderna i det forna östblocket vidtar åtgärder för att behålla investeringarna på längre sikt.

- En fabrik kan man lätt stänga och skriva av kostnaderna för. Det viktiga för företagen är låga kostnader och ett flöde av pengar.

Några åtgärdsförslag för länderna har han dock inte.

- Det är upp till varje lands regering, säger han.

Bristen på halvledartillverkare i det forna östblocket har gjort att det i Ryssland vuxit upp en marknad för fabrikslösa företag. De lägger ut sin tillverkning på foundries i Asien. Men omsättningen är fortfarande liten och företagen inriktar sig nästan uteslutande på den inhemska marknaden.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)