Direkta investeringar i halvledartillverkning är i det närmaste försumbara och den totala ökningen beror på efterfrågan skapad av de utländska kontraktstillverkarna.
- Det är en stor risk för dessa länder att investeringarna endast sker i fabriker för kontraktstillverkning och på grund av det låga löneläget. Om några år när länderna närmar sig EU och lönerna stiger finns inget som håller företagen kvar utan de drar vidare till nästa låglöneområde, säger Malcolm Penn som är analytiker på Future Horizons.
Han menar att det är viktigt att länderna i det forna östblocket vidtar åtgärder för att behålla investeringarna på längre sikt.
- En fabrik kan man lätt stänga och skriva av kostnaderna för. Det viktiga för företagen är låga kostnader och ett flöde av pengar.
Några åtgärdsförslag för länderna har han dock inte.
- Det är upp till varje lands regering, säger han.
Bristen på halvledartillverkare i det forna östblocket har gjort att det i Ryssland vuxit upp en marknad för fabrikslösa företag. De lägger ut sin tillverkning på foundries i Asien. Men omsättningen är fortfarande liten och företagen inriktar sig nästan uteslutande på den inhemska marknaden.
Jonas Ryberg