JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skärmförstoring i mellanklassegmentet

Agilents nya oscilloskopfamilj DSO/MSO7000 i mellanklassegmentet har fått en rejält större skärm på 12,1 tum. Men instrumentet är trots det bärbart och tar liten yta på arbetsbänken.
– Nu har vi den största skärmen och den snabbaste uppdateringshastigheten, säger en belåten Jay Alexander på Agilent.

Skärmen på det nya oscilloskopet i mellanklassegmentet är på 12,1 tum och upptar större delen av framsidan men för den sakens skull har man inte tagit bort knappar och reglage. De finns samlade till höger om skärmen och är som brukligt färgkodade för att man lättare ska kunna särskilja kanalerna.

7000-familjen ingår i Infiniivisionserien och blir ett komplement till de äldre 6000- och 5000-medlemmarna som kommer att finnas kvar. 5000-serien har lägre prestanda och är därmed billigare medan 6000 har det klassiska långsmala formatet med en vadderad påse på ovansidan där man kan lägga probarna. Det kan också köra på batteri.

Den nya 7000-failjen har den tredje generationen av Agilents Infiniiscanteknik där skärmen uppdateras med maximalt 100 000 svep per sekund. I själva verket är det en asic som buntar ihop ett lämpligt antal svep och presenterar dem på skärmen med normal uppdateringshastighet.

För användaren blir det ändå lättare att hitta subtila detaljer i signalen som till exempel jitter eller intermittenta fel.

Agilent har valt att inte använda Windows i 7000-serien.

– Instrumentet är tänkt för felsökning, ska vara snabbt att starta och då vill man inte vänta på att Windows startar.

Det finns en rad analyspaket som tillägg. Bland annat går det att trigga på och avkoda bussar som I2C, SPI, Can, Lin, Flexray och RS-232. Det finns analyspaket och speciella probar för att avlusa FPGA:er från både Xilinx och Altera. Vidare kan man sektionera minnet vilket underlättar analyser av till exempel laserpulser, radartillämpningar eller seriella datapaket.

MSO/DSO7000 kommer i 10 modeller med en bandbredd på 350 MHz, 500 MHz eller 1 GHz. Samplingshastigheten är maximalt 2 GHz respektive 4 GHz beroende på modell och minnet är på 8 Msampel. Som rent oscilloskop har det två eller fyra kanaler och en modellbeteckning som börjar med DSO (digital storage oscilloscope). Det går också att få med 16 digitala kanaler för logikanalys under beteckningen MSO (mixed signal oscilloscope).

Prislappen börjar på 5 650 euro för den enklaste modellen med två kanaler och går upp till 14 500 euro för fyra kanaler, 1 GHz bandbredd och 16 digitala kanaler.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)