JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Framtidssäkrad signalanalys

Med en modulär plattform där kunderna kan lägga till eller byta olika delar vartefter Moores lag framskrider, vill test- och mätgiganten Agilent framtidssäkra signalanalysen. Flaggskeppet i X-serien heter PXA och har en bandbredd på maximalt 140 MHz upp till 26,5 GHz.
Det som en gång i tiden hette spektrumanalysator går idag under beteckningen signalanalysator i Agilents produktutbud.

– Bortsett från några enkla instrument har alla ”spektrumanalysatorer” i X-serien digital demodulering. Det innebär att de är mer än bara en spektrumanalysator, därför kallar vi dem signalanalysatorer, säger Jim Curran på Agilent.

X-familjen omfattar fyra produkter. Sedan tidigare finns MXA och EXA. Dessa går dock inte att uppgradera hårdvarumässigt trots att de delar samma hårdvaruplattform som det nya flaggskeppet PXA och den nya ekonomimodellen CXA.

– Vi ville ta fram en plattform som kan hålla i flera decennier trots att hårdvaran utvecklas hela tiden.

De senare är uppbyggda kring ett egenutvecklat bakplan och liknar därmed i vissa stycken teststandarder som VXI eller PXI. Men i motsats till dessa är X-plattformen inte generisk utan avsedd enbart för signalanalys inom radioområdet.

– Dessutom behöver kunderna inte fundera på kalibrering och synkroniseringen av de olika delarna, det tar vi hand om.

Moduläriteten i X-plattformen har två dimensioner. Dels går det att byta hela pc-kortet och hela radiodelen. Dessutom finns det ett antal kortplatser som kan användas för att addera nya funktioner.

CXA har två sådana lediga kortplatser och PXA sju stycken. Köper man till den största bandbredden på 140 MHz går dock två av dessa kortplatser åt för de tillhörande korten.

– Nästa år kommer det en radiodel för millimetervågsområdet men även en modul som ger ännu större analog bandbredd än de 140 MHz vi har idag, säger Jim Curran.

Som standard har instrumenten 5 MHz analog bandredd och som tillval kan man förutom 140 MHz även få 10 MHz, 25 MHz och 40 MHz.

PXA finns i fyra varianter upp till 3,6 GHz, 8,4 GHz, 13,6 GHz och 26,5 GHz. Lillebror CXA finns med 3 GHz och 7,5 GHz.

Det dynamiska området för PXA med 140 MHz analog bandbredd är 75 dB, fasbruset ligger på -128 dBc/Hz mätt vid 10 kHz offset, och brusgolvet vid 2 GHz (DANL) hamnar så långt ned som på -172 dBm när man lägger till en extra förförstärkare och dessutom använder digital brusreducering.

Båda instrumenten kör Windows XP och Agilent planerar att i nästa steg gå över till Windows 7.

Det ska i princip gå att flytta all kod från äldre instrument som PSA liksom 8560-familjen och köra på X-plattformen.

De analyspaket som idag finns för MXA och EXA kommer inom sex till nio månader att vara porterade till PXA och CXA.

Priset på en 3 GHz CXA börjar på 92 000 kronor medan en 26,5 GHz PXA kostar 484 000 kronor. Vill man ha 140 MHz analog bandbredd kostar det 225 000 kronor extra.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)