JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
I förra veckan flaggade både telekomjätten Nokia och kameratillverkaren Axis för att bristen på komponenter begränsar deras leveranskapacitet. En rundringning till några distributörer visar att ledtiderna dragit iväg men det är ännu för tidigt att ta till ord som brist eller allokering.
”Our volumes and net sales were, however, somewhat constrained by component shortages we encountered across the portfolio.” stod det att läsa i Nokias kvartalsrapport torsdagen den 15 oktober. Dagen efter rapporterade Axis om liknande problem i sin rapport för tredje kvartalet.

På världsmarknaden har efterfrågan på elektronikkomponenter ökat. Underleverantörernas begränsade leveranskapacitet bedöms kunna innebära generella komponentbrister under det närmaste halvåret.

Tittar man på på distributörsjätten Arrows hemsida finns en tiosidig lista med ledtider för komponenter. Trenden är entydig. Ledtiderna ökar och är upp till tjugo, trettio veckor för vissa fabrikat och vissa typer (länk till pdf, 93 kB).

– Vi tjatar på våra kunder att de måste lägga ordrar eftersom ledtiderna är så långa, säger David Källberg på Arrow.

Han säljer i första hand Alteras produkter och påpekar att kan vara stor skillnad mellan olika produkter från en och samma leverantör, så det är svårt att dra generella slutsatser.

– Den 1 september var det som som någon tryckte på en knapp. Jag vet inte hur det kom sig, om det var att alla på kontinenten var tillbaka på jobbet eller för att skolorna startat i Sverige men det var verkligen tydligt, säger Peter Berglund på Rotakorn.

Företaget är nischat på att handla med överskott och förmedla bristkomponenter.

– Vi såg det på ”bröd-och-smörkomponenter” – vanliga standardkomponenter som tidigare hade tre till sex veckors ledtid gick snabbt till 18, 20, 22 veckor.

Precis som tidigare gånger är det halvledarkomponenter som först tar slut.

Enligt Arrows lista är ledtiderna för vanliga operationsförstärkare från Texas Instruments 8 till 30 veckor. Ett undantag är Linear som håller wafers i lager och fortfarande kan leverera på fyra veckor.

Problemet är att alla led dragit ned sina lager, från kontraktstillverkarna via distributörerna till producenterna som i många fall minskat personalen men även stängt fabriker.

Bristen på vissa komponenter har enligt Peter Berglund på Rotakorn lett till att kunderna fått göra avsteg från normala inköpsrutiner. Det gäller bland annat krav på att komponenterna ska vara RoHS-kompatibla och inte äldre än 24 månader. En annan utväg är att acceptera komponenter från både en andra och en tredje tillverkare för att klara behovet.

På Note, som är Sveriges näst största kontraktstillverkare, upplever man inga akuta problem med komponentförsörjningen.

– Vi ser att ledtiderna sticker iväg men det är inte så allvarligt som vissa distributörer vill måla upp, säger Markus Norrbom på Note Components.

– 2006 pratade man också om det utan att det hände så mycket men nu har många tillverkare dragit ned på kapaciteten så vi förväntar oss att det kan bli brist eller allokeringar. Men det är lite tidigt att annonsera det nu. Dessutom förväntar vi oss att distributörerna sköter det.

Två distributörer han nämner som satsar på stora lager är TTI och Future.

– Vi har som strategi att investera i lagret och har därför inte dragit ned lika mycket som marknaden i övrigt. Det gör att vi inte har någon brist idag. Däremot ser vi att ledtiderna har gått upp för vissa komponenter, säger Lars Dahlström på TTI som är specialister på passivt, kontaktdon och elektromekanik.

Av TTI:s produkter är det i första hand tantaler och kondensatorer med hög kapacitans som ligger i riskzonen att bli bristvaror.

– Många är rädda för kvartal ett och två nästa år. Men det är för tidigt att sia om det blir en kris eller inte. Det blir säkert mer handpåläggning framöver för att lösa leveranserna, säger Lars Dahlström .

Inte heller katalogdistributören Elfa upplever situationen som alarmerande.

– Ingen pratar om allokering men vi ser att framförallt halvkomponenter som normalt gick att få på fyra till sex veckor idag kan ta tio till 12 veckor att få hem, säger Anders Waernulf som är inköpsansvarig på Elfa.

– Man får ha lite framförhållning men just nu ser jag ingen risk för att det ska bli en bristsituation.
MER LÄSNING:
 
LIVE IDAG:
Internationella rymdstationen
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)