JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DC-matning ger snålare serverhall

DC-matning ger snålare serverhall

Det går hur bra som helst att köra servrar på likström. Men garantin gäller inte. Det är huvudproblemet för Netpower Labs idé att driva serverhallar med likström.
Innan spänningen kommer fram till serverracket i en serverhall, har den passerat minst fem spänningsomvandlare. Den omvandlas bland annat från 220 VAC till batteriladdspänningen för backuppbatteriet, och sedan tillbaka till 220 VAC igen, eftersom det är vad servrarna vill ha men elnätet inte kan leverera med tillräcklig påligtlighet — ett 10-tal olika störningstyper kan slå ut en verkshamhetskritisk datacentral.

Serverhallen är med andra ord AC-DC-AC-DC-driven. Men redan före millennieskiftet insåg grundarna av Netpower att vanliga servrar byggda för att matas med växelspanning fungerar lika bra om man matar dem med likspänning.

– Vi har bara stött på en server där det inte fungerar. Där satt en styrkrets som vägrade släppa igenom likspänning. Vi löste det genom att programmera om den, berättar Stefan Lidström, teknikchef på Netpower.

 Netpower
Startår: 2000
Ort: Nacka
Antal anställda: Sju delägare
Kapital: Självfinansiering
Status: Tillverkning
i Töreboda och Söderhamn
Genom att hålla sig till dc så långt som möjligt försvinner förlusterna från två eller tre omvandlingssteg.

På de tio åren har man utvecklat tekniken, men också stött på motgångar – bland annat fick man byta teknik i flykten när patent stått i vägen.

Men nu tycks det ljusna för Netpower Labs. I fjol fick man för första gången svarta siffror i resultatet och man anställer säljare.

Företaget har både provinstallationer och skarpa installationer som gått stabilt i några år. En av kunderna är japanska NTT som nu planerar att helt gå över till DC-matning.

Lägg till detta den nya respekten för energi och miljö: Netpower Labs sänker energiförbrukningen i en serverhall med mellan 10 och 35 procent beroende på hur installationen ser ut. I den siffran ingår effekten av att de minskade förlusterna från omvandlingar betalar sig dubbelt – energikostnaden för kylning minskar.

I en serverhall i Karlstad sparar Netpower in ytterligare en omvandling i kedjan – elbolaget levererar 11 kVAC som Netpower konverterar ner till 350 VDC. Arrangemanget ger som bonus ett förmånligare elpris.

Att leverantörernas drar sig för att att certifiera sina servrar för likström är det stora hindret. IBM har gått före och lovat att garantin gäller, men andra tillverkare är de inte intresserade förrän du börjar tala om sexsiffriga volymer.

Ett annat hinder är att serverföretagen själva säljer egna backupbatterilösningar med dagens teknik. De har ett motstånd mot att krångla till marknaden för sina egna produkter. UPS-marknaden är värd tiotals miljarder kronor.

En amerikansk standard för DC-matning av servrar är under utveckling och bakom kulisserna utvecklas förmodligen DC-matningstekniken också av de stora UPS-spelarna. Den dagen då tekniken slår igenom kommer de att kunna sätta egna produkter på marknaden. Då får Netpower konkurrens.

– Men vi har hunnit samla på oss mycket erfarenhet från våra installationer, så vi har ett bra försprång, säger Stefan Lidström.

Dessutom har företaget patent på ett antal nyckelteknologier.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)