JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 12 juli 2020 VECKA 28

Rohde analyserar spektrum i realtid


Med analysatorn FSVR ger sig tyska Rohde & Schwarz in på realtidsanalys av frekvensspektrum, ett område som konkurrenten Tektronix tidigare varit ensamt om.
Realtidsanalys är ett nischområde inom spektrumanalysen men ett område som växer i betydelse i takt med att modulationsmetoderna blir allt mer avancerade. Tekniken gör det möjligt att fånga engångsförlopp medan den klassiska spektrumanalysatorn förutsätter repetitiva signaler. Kunderna finns bland annat hos de stora telekombolagen och hos militären.

FSVR är både en realtidsanalysator och en klassisk spektrumanalysator för frekvenser från 10 MHz upp till 7, 13 respektive 30 GHz. Medan en spektrumanalysator sveper ett förbestämt frekvensområde med en viss bandbredd så är realtidsanalysatorn centrerad runt en viss frekvens. Spektrum kan sedan visas med överlagrade och färgkodade svep eller som ett ”vattenfall” där varje linje utgör ett nytt svep.

Medan Tektronix instrument klarar 110 MHz bandbredd så stannar Rohde & Schwarz på 40 MHz. Men å andra sidan så är den blinda tiden, tiden mellan två svep, bara femtedelen så lång med Rohdes instrument som klarar 250 000 svep per sekund. Varje svep baseras på 801 stycken 16-bitars data som samplas med maximalt 128 MHz.

Själva skärmen uppdateras dock bara 30 gånger per sekund.

Instrumentet har en ny trigger för just engångsförlopp där man definierar upp till 801 villkor i frekvensdomänen.

Eftersom instrumentet baseras på spektrumanalysatorerna I FSV-familjen finns redan från start ett stort utbud av analyspaket för bland annat GSM/EDGE, WCDMA/HSPA+,LTE, Wimax, wlan liksom analog och digital modulation men även brusfaktormätning och mätning av fasbrus.

Precis som Rohde & Schwarz nya oscilloskopfamilj RTO (länk) går det att styra instrumentet från skärmen och det finns en knapp för att ångra upp till sex ändringar.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)