JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Halvledarbolaget Broadcom satsar en halv miljard kronor för att snabbt få tillgång till bredbandsteknik över elnätet. Så kan man tolka köpet av Gigle Networks, som bidrar med den saknade pusselbiten.
Vanliga eluttag finns överallt i hemmen och allt fler konsumenter ser fördelen av att använda dem för att kommunicera inom hemmet, menar Broadcom. Den ökande efterfrågan på exempelvis IPTV-boxar gör också att marknaden för bredbandskommunikation över elnätet väntas växa med cirka 32 procent årligen fram till år 2015, fortsätter Broadcom som stödjer sitt antagande på en analys från prognosföretaget ABI Research.

Detta är alltså bakgrunden till att Broadcom nu köper Gigle Networks – ett privatägt företag som utvecklar systemkretsar för hemnätverk över elnätet – för 75 miljoner dollar.

Det smarta med köpet är inte bara att Broadcom kan addera en saknad pusselbit till sina systemkretsar, som redan stöder standarder som exempelvis wifi och MoCA (multimedia över koax), utan företaget håvar också in HomePlug-certifiering samt IEEE 1901-kompetens. IEEE 1901 är en rykande färsk standard för kommunikation över elnät som klubbades för knappt två månader sedan. Produkter som följer standard ska klara över 500 Mbit/s, vilket räcker för fyra HDTV-kanaler. Den nya standarden kommer dock inte enbart att användas i hemmen, utan anses framförallt få stort genomslag i tillämpningar kring smarta elnät (Smart Grid).

Ytterligare en bonus med Gigle-köpet är att det stärker Broadcoms position i förhållande till ITU:s ”allt-för-hemmet”-standard, kallad G.hn, som godkändes i somras. Tanken är att standarden ska fungera över alla typer av hemnätverk vare sig det bärs av elnätet, en koaxialkabel, ethernetkabel eller telefonledningar och ge lösningar som är upp till 20 gånger snabbare än dagens trådlösa hemnät samt upp till tre gånger snabbare än dagens trådbundna hemnät.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus