JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Patentpool för LTE saknar viktiga medlemmar

Inom några månader startar Via Licensing en patentpool för 4G-mobiltekniken LTE. Men bland de 20 medlemmarna finns varken Ericsson, Nokia eller Qualcomm.
Både MPEG LA och Sisvel har försökt men hittills misslyckats med att starta en patentpool för teknik kring mobiltekniken LTE. Via Licensing tror sig dock nu kunna starta en pool inom några månader. Så lät det i alla fall efter en konferens i Kalifornien som samlade patentcheferna på alla de stora telekomföretagen.

Hittills har gruppen identifierat 3000 LTE-relaterade patent – ungefär dubbelt så många som 3G-patenten.

– En pool behöver minst 50 procent av patenten inom ett område för att bli framgångsrik. Och det ska finnas högst en pool inom varje område, sade Luigi Licciardi, teknikstrateg på Telekom Italia vid en konferens arrangerad av NGMN Alliance.

20 företag är medlemmar från start. AT&T är entusiastiskt.

– En patentpool löser inte alla problem, men den motverkar problemet med att många företag försöker ta betalt för ett och samma patent, sade Joe Alfred, patentchef på AT&T.

Enligt tidningen EE Times ställer sig tre viktiga företag utanför poolen: Nokia, Ericsson och Qualcomm.

– Jag tror inte att patentpooler löser tårta-på-tårtaproblemet. Med en pool för varje standard i smartmobilen så får man betala två procent av telefonens värde 100 gånger, med tanke på alla funktioner som finns packade i den, sade Nokias Jari Vaario under konferensen.

Nokia tänker hantera sina patentlicenser på egen hand. Och företaget verkar inte frukta strid.

– Idag ser vi alldeles för många företag som inte vill betala någonting alls. De vägrar teckna licens, medan andra har lagt ner miljarder på att ett utveckla teknik och standarder, sade Jari Vaario.

Vilken betydelse Via Licensing kommer att få är oklart inte bara på grund av luckorna i medlemsförteckning, utan också för att krutröken kring marknaden ligger tät – med många stämningar och omtvistade licenskrav i luften.

– Det är gyllene tider för advokater, för de har mycket att göra. Men som tillverkare lever du i skräck för du vet inte vem som lurar bakom nästa buske, sade Sarah Guichard, patetchef på RIM.

– Det pågår massor av patentkrig och orsakar kaos. Det känns som om vi är mitt i smeten och jag vet inte hur det ska sluta.

RIM har ännu inte bestämt sig angående medlemskapet i Via Licensing.

–Branschen måste hitta nya sätt att hantera patent, för patentkrigen i dag håller på att bli en riktig röra, sade Donglin Chen, teknikchef på ZTE wireless.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)