JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu kan Chalmers lyssna på avlägsna galaxer

Nu kan Chalmers lyssna på avlägsna galaxer

Förra året slog Chalmers forskare världsrekord i lågbrusiga förstärkare. Konstruktionen var en hybrid. Nu har forskarna utvecklat en halvledarprocess som banat väg för en integrerad förstärkare som kan tillverkas i stora volymer.
Den integrerade förstärkaren är tillverkad i en nyutvecklad hemt-process – high electron mobility transistors – i indiumfosfid. Och alla funktioner på chipet har optimerats för lägsta möjliga brus, vilket lett till att man nått en brusfaktor på bara 0,045 dB. Det kan jämföras med hybridlösningens brusfaktor, som är världsbäst, på 0,018 dB.

Men lågt brus är inte allt. Förstärkaren har även hög förstärkning över ett brett frekvensområde, hela 38 dB från 0.5 till 13 GHz – allt förutsatt att den kyls till -260°C

– Kombinationen av hög förstärkning, stor bandbredd och extremt låg brusfaktor gör denna krets särskilt attraktiv för stora multipixelsystem med tusentals antennelement. Tack vare den nya integrerade processen kan förstärkaren tillverkas i tusentals exemplar med hög repeterbarhet, säger Jan Grahn, som leder forskargruppen på Chalmers i ett pressmeddelandes.

Forskarna hävdar förstärkaren kan användas för att detektera den svagaste elektromagnetiska strålningen, till exempel svaga signaler från fjärran galaxer. Ett möjligt exempel på framtida tillämpning är också det planerade radioteleskopet SKA (Square Kilometer Array) som Onsala rymdobservatorium vid Chalmers är med och utvecklar i ett internationellt projekt.

Chalmers har nu i samarbete med Mölndalsföretaget Low-Noise Factory publicerat en artikel om den integrerad lågbrusig förstärkare (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)