JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Tryckt elektronik kollar vaccinet

En etikett som kan avgöra om ett läkemedel eller vaccin utsatts för alltför stora temperaturskillnader är vad Acreo Swedish ICT, Beneli och Läkare Utan Gränser vill ta fram i gemensam regi. Vinnova stöder projektet med 2,46 miljoner kronor.
– Den tryckta temperaturindikatorn har en enorm potential. Den ger ett mycket bättre stöd för att avgöra om produkten är användbar eller inte. Ju längre ut på fältet du är, desto svårare är det att hålla rätt temperatur i logistikkedjan, som är mycket viktigt för att upprätthålla kvaliteten på vaccin eller andra läkemedel, säger Marpe Tanaka som arbetar för Innovationsenheten vid Läkare Utan Gränser i ett pressmeddelande.

Acreo Swedish ICT har forskat kring tryckta komponenter och kiselchips under många år.

Inom detta projekt ska Acreo Swedish ICT, tillverkaren Beneli och Läkare Utan Gränsers Innovationsenhet utveckla en temperatursensor som kan övervaka transporter och förvaring av medicin. Själva temperatursensorn består av både tryckta komponenter och kiselchip, som tillsammans skapar ett mätsystem som avläser temperaturen. Resultatet presenteras på en inbyggd display.

Projektet är en fortsättning på det projekt som som tidigare genomförts hos Printed Electronics Arena (PEA) i Norrköping, finansierat av EU-medel. Där introducerades idén om temperaturmätning av vaccin, och i samarbete med den svenska delen av Läkare utan gränser togs en första demo fram.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)