JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 6 augusti 2020 VECKA 32

Googles meshprotokoll snart i IoT-prylar

IoT-protokollet Thread släpps i version 1.0. Medlemmarna säger sig ha klarat av stränga interoperabilitetstester. Redan i år väntas slutprodukter i butikshyllorna.
Silicon Labs, Freescale och Arm har släppt eller kommer snart att släppa implementationer för sina kretsar av Thread 1.0, IoT-protokollet som utnyttjar internetprotokollen (6LoWPAN) och stammar ur den smarta termostaten Nest, som Google köpte i januari 2014.

Protokollet Thread är orienterat kring det smarta hemmet och stöder mellan 250 och 300 noder i ett meshnät med en typisk latens på 100 millisekunder. Alla trafik är krypterad och alla anslutningar kräver legitimering. Batteridrivna noder ska kunna ha en livslängd på flera år.

 
Threadstämplade produkter väntas redan i höst.
Thread grundades för ett år sedan och räknar bland sina grundare bland annat Arm, Freescale och Samsung. Gruppen har 160 medlemmar varav drygt två tredjedelar anslutit sig i år. Många fler har ansökt om medlemskap. Ordförande är Nests vd Chris Boross.
 
Qualcomm blev medlem i Thread Group i somras och gick direkt in i styrelsen. Det betyder att man kan räkna med en god samordning mellan kommunikationsprotokollen i Thread och den IoT-standardisering på tillämpningsnivå som sker i Qualcomms Allseen Alliance.

Certifiering av Threadprodukter startar i september och slutprodukter med Thread-stämpeln väntas släppas ”mycket snart”, skriver Thread Group i ett pressmeddelande.

Silicon Labs hart tagit fram gratis Thread-kod för sin utvecklingssats EM35x-DEV. Företaget har också utvecklingsverktyg som kan spanar på och spåra varje paket i ett Threadnät.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)