JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första smartklockan med Intelprocessor
tag heuer

Första smartklockan med Intelprocessor

Nu kan du köpa schweiziska klocktillverkaren Tag Heuers smartklocka som utvecklats tillsammans med Intel och Google. Det här är den första smartklocka som innehåller en Intelprocessor.
I mars meddelade företagen sina planer på att utveckla ett armbandsur tillsammans på klockversionen av Googles operativsystem Android, Wear, och med en Intelprocessor som hjärna. Igår premiärvisades klockan på franska lyxproduktbolaget LVMH:s högkvarter i New York. LVMH är moderbolag till Tag Heuer.

Dagens smartklockor går på strömsnåla ARM-processorer. Att Intel hamnat i ett schweizerur är förstås en mycket elegant design win.

Spekulationerna om att cpu:n skulle vara en lättviktigt Quark visade sig vara en sanning med modifikation. Det som sitter i klockan är systemkretsen Z34XX, som är avsedd för smarttelefoner och surfplattor.

Kretsen tillverkas i 22 nm och innehåller två stycken dubbeltrådade Atom-cpu:er på 500 MHz. Dessutom innehåller den en Quark-cpu på 100 MHz.

Batteritiden sägs vara en dag. Batteriet är av litiumjontyp.

Att den går på en x86-processor är kanske huvudnyheten för Elektroniktidningens läsare. Andra är mer fascinerade av att se en 150-årig urmakare som Tag Heuer haka på trenden med smartklockor.

Klockan heter Connected och kopplar enligt Tag Heuer inte bara upp sin bärare mot Internet, utan också mot framtiden och till och med evigheten. Den ska ha en tidlös estetik och vara av oöverträffad kvalitet på grund av sin schweiziska savoir-faire odlad på tusen meters höjd i La staden Chaux-de-Fonds, urmakeriets vagga.

Bäraren kan välja mellan tre stycken digitala urtavlor hämtade från TAG Heuers tidigare klockfamilj Carrera.

Tag Heuer har bestämt att urtavlan är så viktig i en klocka att den i huvudsak alltid ska synas medan appar normalt ska vara hänvisade till att visa sin information i tre fönster avdelade för ändamålet. Bäraren kan dock göra undantag och låta en app gå upp i helskärm genom att trycka på ett av dessa tre fönster.

Nya urtavlor kommer att lanseras och kommer att kunna laddas hem via en app.

Utöver alla normala Androidapparna för klockor, kommer Connected att ha ett antal exklusiva appar. Idag är dessa livsstilsappen Insiders, golfappen Golfshot Pro, motorsportsappen Racechrono Pro och vandringsappen Viewrangers. Särskilda utvecklingsverktyg finns för dig som vill ta fram appar för klockan.

Klockan har en diameter på 46 mm och är tillverkad av en titanlegering. Armbandet är av gummi och finns i svart, vitt och sex färger. Den har Bluetooth, Wifi, 4 Gbyte minne, mikrofon, pekskärm av safir och Ip67-fuktskydd.

Den kan parkopplas med båda Iphone och Androidmobiler.

1350 euro är priset.

Om du tröttnar på moderniteterna inom två år, kan du gratis byta ut den mot en Tag Heuer-klocka med mekaniskt urverk.

FOTNOT: Texten är ändrad. En tidigare version noterade inte att Z34XX faktiskt innehåller en liten Quark-cpu.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)