JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 228 miljoner accessoarer online år 2020

228 miljoner accessoarer online år 2020

Göteborgska M2M- och IoT-analysfirman Berg Insight spår en årlig tillväxt på 25,8 procent fram till år 2020 för smartklockor, fitnessband, smarta mc-hjälmar och andra wearables.

Enligt Bergs sätt att räkna skeppas i år 72,5 miljoner elektroniska accessoarer och annan personburen elektronik, det som kallas wearables. Detta är nästan tre gånger fler än i fjol då siffran var 25,3 miljoner.

En så dramatisk fortsatt tillväxt tror Berg inte på, utan nöjer sig med att spå den genomsnittliga årliga tillväxten fram till 2020 till att bli 25,8 procent – plus eller minus några nypor salt får man anta – för att till slut landa på en summa av 228,3 miljoner enheter år 2020.

17,8 miljoner av dessa kommer att innehålla ett mobilmodem, Huvudsakligen är det smartklockor, individövervakningsteknik och personsäkerhetsprodukter som kommer att ha mobilmodem.

Bluetooth LE dominerar idag som teknik för den lokala trådlösa förbindningen, och enligt Berg kommer Bluetooth fortsätta att dominera fram till 2020.

Berg konstaterar att Apples smartklocka, som släpptes andra kvartalet i år, satte press på konkurrenter som Motorola, LG, Huawei, Samsung och Asus att möta upp med egna produkter. Också klassiska klockmakare som Fossil och TAG Heuer har tagit fram smartklockor.

Av de 72,5 miljonerna wearables som skeppas i år är 19,5 miljoner smartklockor, vilket är 3,5 gånger fler än i fjol.

51,0 miljoner fitness- och aktivititetsband skeppas i år, alltså fler än smartklockorna. Men år 2020 är förhållandet det omvända. Då kommer det bara att skeppas 71,0 miljoner fitness- och aktivititetsband, enligt Berg.

En utmaning för fitness- och aktivititetsband är att smartklockorna ofta också innehåller samma sensorer. Den utmaningen kommer fitness- och aktivititetsband att möta med sänkta priser och nya formfaktorer. Fitbit, Jawbone, Garmin, och sedan i år även Xioami, är de stora säljarna av fitness- och aktivititetsband.

Smarta glasögon är idag en liten kategori, men den har hittat nischanvändningar som Berg tror att den kommer att växa i.

Några nya kategorier av wearables och wearablesfunktioner är autentisering, gest-armband, notifieringsringar, smarta handskar och smarta mc-hjälmar. Tekniktrender som möjliggör nyutveckling  inom wearables är molntjänster, miniatyrisering och låga energikostnader för uppkoppling.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)