JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arm stöder nya videokodaren

Aomedia

Arm, AMD, Nvidia stöder nya videokodaren

Tre nya medlemmar och öppen källkod, det annonseras från projektet Aomedia, som tar fram ett förslag till en ny generation videokodningsteknik som dessutom ska vara licensfri.

PATENTBEFRIAD VIDEO
De centrala algoritmerna för videokodning har i många år varit inlåsta i patent, klassiskt licenserade från patentpoolen MPEG-LA.

Cisco – själv MPEG-LA medlem – bildade organisationen Alliance for Open Media (Aomeida) när det senaste videoformatet H.265 vägrade ta fast form vad gäller patentkostnad. Två patentpooler ville beskatta H.265 och dessutom fanns patentägare som fortfarande inte anslutit sig till någon av poolerna.

För att göra rent hus med licensieringsproblemen beslöt Cisco att ta fram ett öppet videokodningsformat för nästa generations kodteknik efter H.265.

Utöver Ciscos öppna videokodare Thor, är Daala från öppenkodsgruppen Xiph.org en viktig grundpott. Xiph är känd för det öppna ljudformatet Ogg vorbis.

I bästa fall kommer slutresultatet av Aomedias arbete att väljas av Internetorganisationen IETF som dess kommande videostandard Netvc.

AMD, Arm och Nvidia ansluter till projektet Aomedia (Alliance for open media) som tar fram en licensfri vidokodningsteknik. De tidigare medlemmarna är Google, Intel, Microsoft, Mozilla, Amazon och grundaren Cisco.

– Vi arbetar för att se till att den nya kodaren kan, och kommer att implementeras i hårdvara, säger Arm i ett pressmeddelande.

Företaget är en central spelare inom hårdvarukärnor för systemkretsar, särskilt inom mobiltelefoner, och har bland annat videokärnor i sin portfölj. Företaget säger sig också redan vara involverat i framtagningen av den nya standarden.
 
– Med Arms fokus på mobil multimedia kommer vi att kunna se till att att hårdvaruimplementationer av AOM-videokodaren blir snabbt tillgängliga för alla OEM:er på mobilmarknaden, säger företaget i ett pressmeddelande
 
Utöver de nya medlemmarna släpper nu Aomedia källkod för allmän beskådan, användning, komplettering och modifiering av var och en som är intresserad.

– Att Aomediavideoprojektet finns i form av öppen källkod med aktiva bidrag från industriledande företag, markerar inledningen av en ny era av öppenhet och interoperabilitet för Internet-video, säger Aomedias ordförande Gabe Frost

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)