JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskutvecklad supermobil blir din för 100 000 kr


Igår eftermiddag var det premiär för Solarin, den militärklassade supermobilen som utvecklats i Lund och som tillverkas i Linköping.

– Den är "Made in Sweden". Det är en häftig grej i detta, att utveckling och produktion är i Sverige. Vi har utvecklat många telefoner, men det här är den mest komplexa vi gjort. Vi har jobbat med leverantörer som inte jobbat med mobilindustrin. Det har varit en utmaning, säger Fredrik Hedlund som är vd på Sigma Connectivity, till svd.se.

Det var för en dryg månad sedan som Sirin dök upp på Internet och berättade om Solarin, en exklusiv mobil som ska garantera användaren säkerhet och integritet utan att ta hänsyn till vad det kostar.

Delar av utvecklingsarbetet har skett i Lund där Sirin har ett av sina kontor. Mycket av arbetet har dock utförts av konsultbolagen Sigma Connectivity i Lund och Flex i Linköping. På den senare orten sker också tillverkningen.

Sirin Labs grundades under hösten 2013 av Moshe Hogeg, en serieentreprenör som bland annat ligger bakom det israeliska riskkapitalbolaget Singulariteam, Kenges Rakishev, en investerare och finansman från Kazakstan och Tal Cohen, en entreprenör och tidigare konsult på McKinsey.

I november 2013 tog företaget in 72 miljoner dollar i riskkapital, nära 600 miljoner kronor, från bland annat grundarna och det kinesiska bolaget Renren.

I maj 2014 rekryterades Fredrik Öijer som forsknings- och utvecklingschef. Han har ett förflutet på bland annat Sony Ericsson och Sony Mobile.

I slutet av förra året hade företaget runt 100 produktutvecklare i Sverige, Israel och USA.

Telefonen som döpts till Solarin lanserades igår eftermiddag på en presskonferens i London. Enligt Fredrik Öijer är det en unik telefon.

– Den här telefonen har drygt 2500 komponenter, det är ungefär dubbelt så många som en vanlig smartphone på marknaden. Enbart aluminiumkeramik-chassit kostar mer än vilken smartphone som helst på marknaden, säger Fredrik Öijer till svd.se.

Telefonen har två lägen, ett vanligt Androidläge och ett säkert läge med krypterade samtal och meddelanden. Telefonen har 256-bitars AES-kryptering från KoolSpan som slås på med en knapp på baksidan, tekniken är densamma som används av militären. Dessutom har mobilen ett antivirussystem från Zimperium.

Processorn är Snapdragon 810 med X10 LTE och Wi-Fi som ger upp till 450 Mbit/s i nedlänken och 150 Mbit/s i upplänken. Dessutom klarar den 24 LTE-band vilket enligt Sirin är bäst i världen.

Även kameran är påkostad med sina 23,8 megapixel och en laserbaserad autofokus.

Priset börjat på 13 500 dollar plus skatt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)