JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Millimetervågsspecialisten Sivers IMA i Kista ska utveckla elektroniskt styrbara antenner tillsammans med universitet i Uppsala. Projektet har beviljats 4 miljoner kronor av det Vinnovafinansierade projektet Smartare Elektroniksystem.

På millimetervågsområdet, det vill säga 60 GHz och däröver, är våglängden tillräckligt kort för att antennernas dimensioner ska vara så små att man kan placera flera stycken bredvid varandra och ändå få plats med dem i en handhållen enhet. Därmed blir det praktiskt möjligt att använda elektriskt styrbara antenner för att snabbt forma och rikta antennloben vartefter behoven ändras.

Tekniken kommer att få ett större kommersiellt genombrott med 5G men passar även andra tillämpningar på millimetervågsområdet som WiGig (802.11ad).

Sivers IMA sysslade ursprungligen med att utveckla och tillverka oscillatorer för mikrovågstillämpningar men såg marknaden krympa och satsade år 2007 på konvertrar för millimetervågsområdet. Tekniskt har det gått bra men ekonomiskt har det inte lyft, ägarna har gång efter annan fått skjuta till nya pengar.

Nu ger sig bolaget in på ett nytt område med målet att ta fram en kommersiell produkt i form av en elektriskt styrbar antenn till en WiGig-modul.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)