JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nobina släpper loss två bussar i Kista

I januari drar bussbolaget Nobina igång ett försök med två självkörande minibussar i Kista. Projektet ska pågå ett halvår och blir gratis för allmänheten.

– Att Stockholm blir först i Skandinavien med självkörande bussar på allmän väg visar vår ambition att inte bara följa utvecklingen utan att leda den, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) i ett pressmeddelande.

– Projektet som nu ska starta i Kista ger oss kunskap för att i ett nästa steg i samarbetet med Nobina göra självkörande fordon till en del av kollektivtrafiken i Barkarbystaden

Bussarna provkördes tidigt i höstas och är uppkopplade via ett tidigt 5G-nät (länk). Nu kommer de att trafikera sträckan Jan Stenbäcks torg och Scandic Victoria Tower, det vill säga raka vägen från tunnelbanan till Kistamässan.

Projektet heter Autopiloten och genomförs av Nobina Technology i samarbete med Ericsson, SJ, KTH, Klövern, Urban ICT Arena och Stockholms stad med finansiering från bland annat Vinnova via Drive Sweden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)