JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft köper Github

7,5 miljarder dollar betalar Microsoft för att överta Github, världens största webbhotell för kommersiella och öppna mjukvaruprojekt.

Du kan alltid migrera

Andra Git-hotell –  de största är  Sourceforge, Bitbucket och Launchpad – hjälper dig migrera dina Github-projekt till dem, om du saknar förtroende för Microsofts förvaltning av Github.

Eller om du av princip inte vill samarbeta med Microsoft. Jo, Microsoft har en svart historia som är svår att tvätta bort av sabotage och fula knep mot öppen källkod. Det var många utvecklare som osäkrade sina revolvrar och började prata om migrering när ryktet om köpet dök upp i helgen.

Github har 800 anställda, 28 miljoner användare och huserar 85 miljoner projekt. Öppenkodsprojekt bor gratis, kommersiella projekt betalar hyra.

Köpet av Github är ytterligare ett exempel på hur Microsoft tvingas på reträtt till samexistens med Linux och öppen källkod, som Microsoft tidigare kämpat emot med näbbar och klor. Öppen källkod är inte längre något som Microsoft i första hand motarbetar utan snarare något som företag självt försöker utnyttja. 

Köper innebär två–noll till finländaren Linus Torvalds kan man säga, eftersom det var han som skapade både operativsystemet Linux och versionshanteringssystemet Git.

Med köpet får Microsoft kontrollen över det största kodwebbhotellet. Exakt vad som Microsoft vinner med detta får framtiden utvisa. 

Det som företagets vd Satya Nadella uttryckligen nämner är att företaget hoppas kunna sälja in Github som verktyg till fler kommersiella företag via sina existerande säljkanaler och via sin molntjänst Azure.

Dessutom planerar Microsoft att konstruera en unifierad öppen marknadsplats inom Github för moln- och utvecklingstjänster.

Tekniskt planerar Microsoft att integrera sin utvecklingsmiljö Visual Studio Code bättre med Github.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)