JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ta med dig hemmet i handen

Upptäck att frysdörren är glömd på glänt. Eller släck belysningen automatiskt när solen går upp vid horisonten. Så ser Schneider Electric att det smarta hemmet ska fungera. Det franska företaget har inlett en jättesatsning på området – där enkelhet och öppenhet är två centrala delar.

Daniel Öhlander

– Det är en enorm satsning som vi dragit igång inom smarta hem, även om vi ännu bara är i början, säger Daniel Öhlander, produktansvarig för smarta hem på Schneider Electric.

Wiser är namnet på det smartahemsystem som företaget utvecklar. Tanken är att det på sikt ska bli ett komplett system, men också öppet.

– Många företag jobbar med proprietära lösningar, det är inte vår strategi.

Schneider Electric ingår i företagsgrupperingen som just nu arbetar för att standardisera det smarta hemmet och att ta fram det nya öppna protokollet Connected Home over IP, förkortat Chip. Här ingår även svenska Ikea, men framförallt de tre stora inom röstassistans, Amazon, Apple och Google, som tillsammans med Zigbee Alliance är initiativtagare till standardiseringen.

– För tillfället kör vi röststyrning med Siri, via iOS. Det går att använda enkla kommandon, men även mer avancerade som att Siri känner av var du är. Om du är inom en radie av 500 meter från ditt hem kan hemmaläge aktiveras automatiskt, säger Daniel Öhlander.

Samtidigt är det bara en tidsfråga tills att även röststyrning från Amazon och Google kommer att fungera. För så fort Chip blir tillgänglig – vilket sannolikt sker nästa år – ska Wiser vara kompatibel med standarden, som då öppnar den dörren.

Chip handlar om appskiktet, som serverar kommandon som exempelvis ”dra ner rullgardinen” eller ”släck alla lampor när solen går upp”. Förutom att Chip fungerar över Zigbee, kommer standarden redan i sin första generation att fungera över wifi och Bluetooth. Därefter står Ethernet på tur.

Wiser  – smartahemsystem

Wiser är ett smartahemsystem som franska Schneider Electric utvecklat. Idag består systemet av de tre fristående så kallade vertikalerna: energi, belysning samt solskydd och mörkerläggning, som alla kan kopplas upp mot internet. Företaget utvecklar successivt nya vertikaler.

Än så länge är energidelen den enda som innehåller sensorer. Det gör att energiförbrukningen kan mätas, övervakas och styras i realtid och på distans via en smartmobil eller en surfplatta. De andra två vertikalerna kan i nuläget enbart styras trådlöst i hemmet eller på distans.

Systemet är skalbart och kan byggas steg för steg. Det går exempelvis bra att börja med att koppla upp belysningen för att senare lägga till andra funktioner, såsom värmestyrning och larm på kyl och frys.

Wiser använder Zigbee för att kommunicera med de olika delarna i systemet även om det också går att styra exempelvis gardiner och belysning via Bluetooth så länge du är hemma. Det senare betyder att du inte nödvändigtvis behöver en gateway när du börjar bygga din smartahemlösning.

– En gateway behöver du bara för energidelen och om du vill komma åt dina saker och styra dem på distans, säger Daniel Öhlander.

Vid en närmare titt är det energidelen som sticker ut i det aktuella Wiserkonceptet. Den gör att du exempelvis kan övervaka, hitta energitjuvar, och minska elförbrukningen i hemmet. Det är också den delen som företaget valt att lyfta fram lite mer i sin marknadsföring, eftersom få andra har något liknande.

Med hjälp av sensorer, kallade powertags, går det att mäta energin som olika enheter i hemmet förbrukar. Sensorerna monteras i elcentralen på olika grupper, där de mäter ström och spänning. En grupp kan vara kyl och frys, medan bastun kan vara en annan.

– Vi mäter energi som förbrukas i realtid. Det gör att vi kan upptäcka om exempelvis frysdörren står öppen för då avviker förbrukningen från normalt mönster eftersom kompressorn hela tiden går och därmed drar mer ström.

– Slutar frysen istället att dra ström kan det vara ett tecken på att den är sönder. I både fall går det att få varningsnotiser via Wiserappen, som gör att du upptäcker felet i tid.

Styrenhet

I somras lanserade företaget ytterligare en pusselbit, en så kallade powertag-control som gör att det går att styra olika laster i elcentralen. Därmed kan du via en app i mobilen exempelvis höja temperaturen i sommarstugan när det är dags, eller sätta på bastun på väg hem från jobbet.

I mobilappen får du både en övergripande och detaljerad beskrivning av var energin används i ditt hem. Via appen går det exempelvis att identifiera om någon del i systemet drar väldigt mycket eller rent onödig energi, som exempelvis ett element i garaget. Appen beräknar även energikostnaden för de olika delarna, vilket ger en förståeles för vad olika sysslor kostar och kan uppmuntra till att spara energi.

Elcentral med monterad styrenhet och sensorer.

Energisensorerna är självklart skräddarsydda för företagets egen elcentral, men de kan även installeras i elcentraler av annat fabrikat. De kan placeras ut vid nybyggen och i efterhand i befintliga elcentraler. Det finns lite olika varianter för olika situationer, och en installation kräver aldrig att ny el eller att nya kablar behöver dras.

De övriga delarna i Wiser handlar idag mer om bekvämlighet. Du kan låta belysningen styras av solens upp- och nedgång, kallat astrofunktion, eller ställa in timern så att du vaknar upp långsamt i takt med att lamporna i rummet gradvis lyser allt starkare. Likaså kan du styra elektriska persienner från soffan eller programmera dem att automatiskt öppna och stänga när det passar dig.

Framåt planerar Schneider att addera ytterligare sensorer till sitt Wiserkoncept. Några lovas inom kort, men ännu är inget officiellt.

Sannolikt handlar det om sensorer inom genren dörr-, fönster-, rörelse- eller temperatursensorer. Där de två förstnämnda detekterar om en dörr eller ett fönster är öppen eller stängd.

– Den typen av sensorer är väldigt användbara, speciellt för oss som arbetar med flera olika vertikaler i hemmet. I vår lösning kan man tänka sig att en dörrsensor på sikt kan starta ett scenario där den tänder i huset, skruvar upp temperaturen en aning och drar upp jalusierna utan att det kräver så mycket i varken installationstid eller kostnad.

Artificiell intelligens och maskininlärning är också områden som Schneider arbetar med för att på sikt kunna dra nytta av i det smarta hemmet. Bland annat utvecklar företaget analytiska algoritmer som i framtiden kan erbjuda lösningar som optimerar energiutnyttjandet i ett hushåll. Det kan vara speciellt intressant om ett hem har olika enheter som solceller, elbil och energilager att spela med.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Samtidigt kan även andra vertikaler, som belysningsdelen, mycket väl dra nytta av mer intelligent styrning.

– Idag fjärrstyrs eller programmeras belysningen att bete sig på ett visst sätt. Ett intelligent hem kan istället dra egna slutsatser och agera självständigt baserat på beteenden i hemmet, säger Daniel Öhlander, samtidigt som han förtydligar:

– Det finns inte i Wiser-systemet idag, men det är sådant vi tittar på.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)