JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tesla ska anrika litium på egen hand

Tesla bygger en egen anläggning för anrikning av litium intill sin femte gigafabrik, i Texas. Den ska stå klar i slutet av 2022. Ingen annan biltillverkare har meddelat planer på att anrika sin egen litium.

Uppgiften kommer från analysföretaget BMI (Benchmark Mineral Intelligence) som hänvisar till branschkällor.

Tesla ska konvertera mineralet spodumen till litiumhydroxid i en anläggning som byggs intill Gigafactory 5 i Austin, Texas. Litiumhydroxiden ska användas i Teslas egna battericeller.

Tesla kommer enligt BMI att använda en kommersiellt oprövad hydrometallurgisk process som inte använder svavelsyra.

Gruvbolaget Piedmont Lithium meddelade tidigare idag att det har ett femårigt avtal på att leverera spodumen till Tesla. När den nyheten blev känd steg Piedmonts börskurs med 83 procent.

Årsvolymen av Piedmonts leveranser kommer Tesla att konvertera till 8000 ton litiumhydroxid vilket BMI bedömer motsvarar ungefär hälften av Teslas behov år 2023 för sina kommande cylindriska 4680-celler.

BMI förklarar Teslas initiativ med att branschen svarar för dåligt på Teslas behov. Spodumen konverteras idag till litium huvudsakligen i Kina av företag som Tianqi och Ganfeng. Men de expanderar enligt BMI för sakta och har inte presenterat någon långsiktig strategi.

Simon
Moores

– Tesla har uppenbarligen dragit slutsatsen att det inte kan lita på att försörjningskedjan eller investerare ska expandera snabbt nog, säger Simon Moores på BMI.

– Inaktivitet i att utveckla råmaterialförsörjningen gör att vi har börjat kunna se hur industriell kapacitet rör sig nedströms mot biltillverkarna. Även nickelnäringen bör ta ta varning.

Det var enligt BMI av motsvarande skäl som Tesla år 2012 bestämde sig för att bygga en gigafabrik för 18650-celler i Nevada – Panasonic var inte beredd att skala upp produktionen på egen hand.

När Tesla får igång sin egen produktion av litiumhydroxid får företaget en bättre förhandlingsposition för resten av sina litiumhydroxidbehov. Ytterligare en fördel är att Tesla får bättre kontroll över kvaliteten.

Utöver dessa konkreta kontrakterade planer på anrikning umgås Tesla med idén att ta ytterligare ett kliv ner i näringskedjan och utvinna sitt eget litium ur lera från Nevada.

TILLÄGG: Elektroniktidningen var första nyhetskanal på Internet att återge ovanstående nyhet om Teslas litiumanrikningsanläggning. Några timmar senare dök nyheten upp på Teslarati


BILD: Spodumen, källa: BMI

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)