JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Imsys utvecklar AI-processor

Svenska processortillverkaren Imsys utvecklar en massivt parallell processor för AI-beräkningar. Finansering ska komma från en nyemission på upp till 17,6 miljoner kronor. 

Om ett par, tre år hoppas svenska Imsys kunna presentera en helt ny processor vid namn Alice. Den är massivt parallell – kanske tusentals kärnor – och anpassad för beräkningar i artificiella neuronnät.

Det brukar ta lång tid mellan Imsys släpp av ny hårdvara. Imsys arkitektur är nämligen mikroprogrammerbar, vilket betyder att den kan ges en ny arkitektur via firmware. 

Genom decennierna har Imsys  kunnat hoppa från trend till trend genom att skifta mikroprogram. Processorn är odödlig på det viset.

Men nu har Imsys bestämt sig för att konkurrera med de allra vassaste AI-kretsarna. Då behövs massor av parallellism.  Så mycket att Imsys vill utveckla en massivt parallell processor.

Den närmaste framtiden ska Imsys ägna åt att utveckla koncept och testa dem i FPGA:er. Antalet kärnor är intressant, liksom kapaciteten att skyffla data in och ut ur chipet och vilken numerisk precision  som ska stödjas.

Imsys experimenterade med parallellprocessorer redan år 2015 i samarbete med KTH. Ett av koncepten var ett chip med 4096 kärnor.

Det finns AI-tillämpningar utan extrema prestandakrav som klarar sig bra med en enkelkärna. Men där har Imsys för närvarande inget intresse.

Företaget talar istället till exempel om självkörande bilar som en tillämpning. Det är den kanske mest extrema tillämpningen idag för AI. Det är den enda nischtillämpning Elektroniktidningen känner till som fått en optimerad asic, tillverkad av amerikanska Tesla för dess egna bilar.

Imsys har deltagit i ett EU-finansierat utvecklingsprojekt inriktat på självkörande bilar och säger sig delta i en tidig fas av ett samarbetsprojekt med en marknadsledande utvecklare av AI-teknik för bilar.

Imsys uppger även 5G som möjliga tillämpningsområden, liksom lösningar inom hälso- och sjukvård.

Företaget tror sig kunna få fram en effektiv neuronnätsccelerator.

Magnus Stuart

– Vi ligger bra till i teraops per watt, säger bolagets vd Magnus Stuart.

Om ett par, tre år hoppas företaget kunna presentera ett slutresultat.

För finansiering ansöker Imsys om notering på NGM Nordic SME – en nordisk marknadsplats för små och medelstora bolag.

– Vi behöver få upp ögonen och väcka intresse hos fler kunder och samarbetspartners. Det gör vi lättare genom att vara noterade, säger Magnus Stuart.

Noteringen planeras till den 29 december. Samtidigt genomför bolaget en nyemission. Teckningstiden löper mellan den 30 november och 11 december. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)