JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rykte: UK erbjuder Tesla mark för batterifabrik

Storbritanniens tillväxtminister Kwasi Kwarteng nämnde i en replik att ett område i Somerset skulle vara en mycket lämplig plats att bygga en ”gigafabrik” på. Alla tror att det är Tesla han pratar om och uttalandet ses som en bekräftelse av rykten från i somras – att Tesla planerar en batterifabrik i Storbritannien.

Förra sommaren dök rykten upp om att Tesla planerade bygga en batterifabrik i Storbritannien, efter ett besök av Teslas vd Elon Musk.

Uppgifterna har inte bekräftates, men får nytt stöd efter formuleringen från landets tillväxtminster.

Orten Somerset figurerade redani fjol som den primära kandidaten för Teslafabriken. Här utvecklas ett stort teknikföretagsområde kallat Gravity. Av 2,6 kvadratkilometer skulle Tesla behöva lägga beslag på en tredjedel.

Det är en utmaning i Storbritannien att hitta lämplig yta för en så stor konstruktion som en gigafabrik. Gravity ligger nära riksväg M5 och här finns järnväg, flygplats och hamn i närheten. Platsen är omgiven av universitet.

Tesla har tidigare övervägt Storbritannien som en plats för en batterifabrik. Istället hamnade fabriken i Tyskland. Något som fått Tesla att dra öronen åt sig är landets utträde ur EU. 

En statlig brittisk utredning konstaterade att brittisk bilindustri behövde batterifabriker och föreslog följande färdplan: en skulle kunna vara klar 2022, ytterligare en år 2025 och totalt åtta stycken år 2040.

En batterifabrik är idag under utveckling på östkusten i regi av bolaget Britishvolt och staden Coventry jobbar hårt för att få en batterifabrik etablerad hos sig.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)