JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen fem år

I dagarna är det fem år sedan Elektroniktidningen kom ut med sitt första nummer. Mobiltelefonin är utan tvekan det område som utvecklats snabbast under dessa fem år.

För fem år sedan spelades EM i fotboll i Sverige. Danmark vann sensationellt, efter en dramatisk final mot Tyskland.

För fem år sedan fanns inte GSM. Våren 1992 var dock förberedelserna intensiva. Under sommaren visades de första telefonerna - tunga klumpiga saker som såldes för femtontusen kronor styck.

Tack vare NMT-systemet låg Sverige i världstoppen när det gällde mobiltelefontäthet. Sju svenskar av 100 hade en NMT-telefon. Totalt fanns 4,5 miljoner mobiltelefoner i Europa, en siffra som analysföretaget Frost & Sullivan trodde skulle öka till 10,2 miljoner år 1996. Verkligheten överträffade som bekant den prognosen med råge - bara i Sverige fanns i slutet av förra året 3,5 miljoner mobiltelefoner, och i 70 procent av alla hushåll fanns minst ett abonnemang.

Den 1 september 1992 var det hur som helst dags för GSM-premiär. Comviq och Nordic Tel - namnet Europolitan var inte etablerat - öppnade då sina nät för trafik. Televerket, som det då hette, följde efter några månader senare.

Inför premiären hade Nordic Tel köpt in 500 Ericssontelefoner som man sålde för ett subventionerat pris - 6 000 kronor. Några handburna GSM-mobiler fanns inte, men Ericsson hade en på gång, Hotline GH197, som bara vägde 345 gram. Den började dock inte säljas förrän till jul och fick då sällskap av Nokias handburna 1011, ett kap i julhandeln för 9 500 kronor.

Operatörerna var till en början ytterst motvilliga till att släppa ifrån sig några kartor över systemens täckning. Lagom till jul hade dock Stockholm, Göteborg, Malmö, vägarna däremellan samt till dessa städers flygplatser någorlunda täckning i alla näten.

Mobiltelefonins expansion var en ljuspunkt på en annars ganska grå elektronikhorisont. Hela industrin hade precis genomlevt en lågkonjunktur och få trodde att den var över. Inför halvårsbokslutet spådde analytikerna att Ericsson skulle visa en förlust kring 700 miljoner, men det blev en liten vinst på 59 miljoner. Aktien hade då precis börjat stiga igen, efter att ha fallit från 200 till 110 kronor.

På det internationella planet rapporterade Siemens att köpet av Nixdorf bidrog till att man gick med 780 miljoner D-mark i förlust. Giganter som IBM, Unisys och Digital var skakade i sina grundvalar efter att ha förlorat hundratals miljarder dollar året innan.

Komponenthandeln i världen hade backat med 10 procent under 1991 och orderingången var svag även under våren 1992. Flera storaffärer i den svenska komponentbranschen ägde rum. Avnet köpte Nortec, ABB sålde THs Elektronik och Ericsson Components köpte Gösta Bäckström, då Sveriges femte största distributör. Elfa var tvåa, Nortec trea och ITT Multikomponent, sedermera Farnell, var fyra.

Kommande framgångar var på embryostadiet. På en TV-mässa i Amsterdam demonstrerade HD-Divine den första fungerande digital-TV-överföringen. Uppfinnaren Håkan Lans presenterade de första idéerna till sitt numera prisbelönta flygledarsystem och fick god respons från Luftfartsverket. Saab lanserade bränsleinsprutningssystemet Trionic, drivet av en 32-bitsprocessor. De första proven med digital rundradio ägde rum i Stockholm. EU bestämde att EMC- direktivet skulle bli tvingande från den 1 januari 1996. ETSI antog standarden för Dect. GPS-navigatorn var sommarens innepryl bland båtfolket.

Och faxmaskiner för vanligt papper började tränga ut krullpappersfaxarna.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)