JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Industridoktoranden får det bästa av två världar

Industridoktoranden får det bästa av två världar. Men sitter samtidigt mellan två stolar.

Erland Almström, industridoktorand vid KTHs fotonikavdelning, tycker att fördelarna med arbetsformen överväger, men att man bör veta vad man ger sig in i när man börjar.

- På ett sätt får jag det bästa av två världar. Man får tidigt inblick i industrin, så att man inte snöar in, säger Erland Almström som doktorerar vid KTHs fotonikavdelning och som samtidigt är anställd vid Ericsson Switchlab i Kungens kurva söder om Stockholm.

- Däremot sitter man också på två stolar. Det blir man varse ganska tidigt. En vanlig doktorand kan mycket lättare koncentrera sig på sitt arbete.

Erland Almström tillbringar i stort sett hälften av sin arbetstid på KTHs elektronikfilial Electrum i Kista. Den andra hälften tillbringar han på sitt jobb på Ericsson Switchlab. Av det arbete han gör på Ericsson tycker han att han kan tillgodogöra sig ungefär hälften för sina doktorandstudier.

Sedan slutet av 1993 håller han på med sina studier av optiska nät. Han undersöker bland annat hur man kan göra storstadsnät mer flexibla genom att man sänder över flera kanaler.



Risk för minskad forskningstid


Hans arbete är en del av ett forskningsprojekt inom ramen för EUs telekommunikationsprogram ACTS. Projektet heter METON, Metropolitan Optical Networks. Både KTHs fotonikavdelning och Ericsson Switchlab deltar, vilket han tycker underlättar arbetet för honom.

Erland Almström har nyligen blivit ledare för ett delprojekt inom METON. Han tycker att de kontakter med andra företag och institutioner som han får genom samarbetet är givande, men det gör också att tiden för ren forskning minskar.

- Det är ofta det som är problemet för en industridoktorand, säger han.

För att arbetet ska fungera bra, i den meningen att det leder till en doktorshatt efter ett tag, ska högskolan vara genuint intresserad av vad industrin gör, och inte bara se det som ett sätt att spara pengar, tror han.

- Men företaget måste också ha en vetenskaplig bakgrund. Om de inte uppskattar arbete som de kanske inte har direkt nytta av blir det svårt.

Även ur anställningssynvinkel ser Erland Almström industridoktorandens tillvaro som ett mynt med två sidor.

- Man kan se det som ett bra sätt att förkovra sig medan man har jobb, men samtidigt begränsas karriärmöjligheterna under tiden av att man är knuten till sitt doktorandarbete.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)