I den norrbottniska kommunen Kalix, med 18 000 innevånare, klagar man inte bara på bristen på elektronikingenjörer.
Man gör faktisk någonting år problemet. Till hösten får orten både en treårig högskoleutbildning i elektronik och en treårig gymnasieutbildning med elektronikinriktning. Bägge utbildningarna har skräddarsytts för det lokala näringslivet.
- Vårt största problemet de tre senaste åren har varit att rekrytera ingenjörer och tekniker, säger Hans Fält som är ordförande i Kalix Elektronikförening och vd för Fältgruppen.
- Vi har andra behov än storföretagen. De behöver mer specialister medan vi i högre grad behöver generalister, entreprenörer och personer som kan driva projekt.
Tyngdpunkten på den nya högskoleutbildningen, som får 30 platser och ger 120 högskolepoäng, blir på inbyggda Internetsystem. Utbildningen kommer huvudsakligen att ske i Kalix även om vissa delar av praktiska skäl förläggs till Luleå som ligger åtta mil bort. Det är också Luleå Tekniska Universitet som formellt svarar för utbildningen och som kommer att vaska fram lärare.
Outnyttjad reserv
- En lokal utbildning ger oss också chansen att fånga upp den begåvningsreserv som finns i människor som börjat jobba men av olika orsaker inte vill flytta till en universitetsort för att vidareutbilda sig.
Beroende på hur utbildningen fungerar och hur stort intresset blir avgör om det blir någon ny intagning år 2001 eller 2002. Men Hans Fält är inte orolig för att de nya utbildningsplatserna ska stå tomma.
- Samma dag lokaltidningen skrev om utbildningen fick vi tio sökande.
Elektronikföretagen i Kalix har också ett stort behov av tekniker med kortare utbildning. Hans Fält saknar den fyraåriga teknikutbildningen på gymnasiet som förvann i den senaste gymnasiereformen. Han har därför lyckats få tillstånd en ny treårig gymnasieutbildning kallad Elektronik- och IT-design som även den startar till hösten.
- Linjen är inriktad på ellära, datorkunskap och programmering och meriterar till fortsatta högskolestudier.
Genom att välja ordet design (och inte teknik) i namnet på linjen hoppas man locka fler flickor som annars ofta väljer bort tekniklinjer.
Men Hans Fälts vision sträcker sig länge än till lokala utbildningar. Han vill skapa en teknikpark i Kalix runt högskoleutbildningen och ett forskningsinstitut inriktat på inbyggda system. Kommunen utreder just nu förutsättningarna för en teknikpark och ett beslut väntas till hösten.
- Ska ett samhälle av den här storleken överleva måste politiker och näringsliv gemensamt bestämma vilka områden man ska satsa på, säger han.
Per Henricsson