JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre goda år för halvledare

Halvledarbranschen kommer att växa med mellan 22 och 25 procent under de närmaste åren, spår en enig analytikerkår.


Förra året växte halvledarindustrin med 18 procent, vilket är något över genomsnittet under de senaste decennierna. Nu spår tre av de ledande halvledaranalytikerföretagen att de kommande tre åren blir bättre för industrin.

IC Insights säger att tillväxten blir 22 procent om året fram till år 2002, för att sedan mattas till 17 procent år 2003. VLSI Research tror på 25-procentig tillväxt både i år och nästa år.

Dataquest tror på 22-25 procents uppgång i åtminstone två år framöver.

Tillväxten beror på ökad efterfrågan som inte matchas av tillräckligt stor kapacitetsökning. Resultatet blir troligen höjda konsumentpriser på elektronikprodukter.

Många komponenter kommer helt enkelt inte att kunna tillverkas i så stor kvantitet som efterfrågas. Dagens bristsitutation kan komma att förvärras.

Dataquest spår exempelvis att DRAM-efterfrågan åter kommer att överskrida tillgången redan till sommaren, med prishöjningar som följd. Detta tillstånd kommer sedan att vara i två år. Just prishöjningarna på DRAM är huvudorsaken till Dataquests tillväxtspådom. Rensat från DRAM tror denna analytiker att tillväxten stannar på 13 procent.

Halvledartillverkarna har länge underlåtet att investera i ny kapacitet. Först nyligen har man åter kommit igång med detta, och de nya fabrikerna kommer inte att stå klara förrän tidigast i slutet av år 2002.

Situationen påminner därmed om läget 1994-95, då höga priser lockade många tillverkare till nya investeringar, vilket resulterade i prisras året därpå.

En skillnad, påpekar analytikerna, är dock att efterfrågan denna gång verkar jämnt spridd. Den ekonomiska tillväxten är god i såväl USA och Europa som i Asien. 1994-95 var det främst USA som stod för efterfrågan.

Noteras bör också att pc-industrins andel av halvledarkonsumtionen sjunker stadigt. Idag är den nere i 25 procent. Inom några år kommer kommunikationsutrustning, som idag står för 22 procent, att bli den största förbrukaren, hävdar Dataquest.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)