JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Många konkurrerar om den svenska teletrafiken

Sverige har fått flera nya telenät för fast telefoni på senare år. Det är konkurrenter till Telia som byggt egna nät. Likaså kommunerna. Samtidigt överväger kabel-TV-bolagen att skicka tele-trafik i sina nät.

Sverige var först i Europa med att avreglera telemarknaden och EU har beslutat att övriga medlemsländer måste följa Sveriges exempel senast 1998. Flera utländska operatörsjättar förbereder sig därför genom att pröva musklerna på den svenska marknaden för fast telefoni.

De nya operatörerna har framför allt riktat in sig på att ta marknadsandelar inom samtalstrafiken på internationell- och riksnivå. Men det senaste året har datakommunikation via teleledningarna ökat snabbt. Flera teleoperatörer satsar nu också hårt på att ta andelar av Internettrafiken. Telia har ännu inte hunnit bygga upp en dominerande ställning här, varför fältet ligger öppet för alla.

Efterfrågan på tjänster som länkar samman data och telefoni - framför allt inom företagsmarknaden - har också ökat. Där behövs intelligenta teletjänster som kan styra datan till rätt person och dessutom garantera säkerheten.



Telia har allt


Ett stort hinder för nya operatörer är att Telia äger det svenska accessnätet, det vill säga den sista sträckan ut till kunden. Andra operatörer måste alltså betala för att få utnyttja accessnätet.

För det landsomfattande fjärrnätet kan operatörerna däremot hyra kapacitet från andra aktörer än Telia. Banverket har exempelvis lagt ner 700 mil fiberkablar längs järnvägsspåren som nu hyrs ut på lika villkor till olika operatörer.

På samma sätt har Svenska Kraftnät - som sköter det svenska stamnätet för elkraft - hängt upp fiberkabel på sina kraftledningar. Numera erbjuder verket kablarna till teleoperatörerna.

Även många kommuner har egna nät som det går att hyra in sig på. I Stockholm har exempelvis kommunala Stokab lagt ett fibernät i stadens schakt och tunnlar. Och enligt en undersökning från Stokab har över en tredjedel av Sveriges kommuner redan byggt ett eget telenät. Samtidigt har ytterligare 27 procent av kommunerna planer på att göra det. Omkring hälften av dem tillhandahåller dessutom tjänster i nätet via avancerade tele- och datakommunikationsväxlar.

Ytterligare en grupp som snart kan bli stora aktörer på telemarknaden är kabel- TV-bolagen. Problemet är att deras nät i så fall måste byggas om för att kunna transportera tele- och datakommunikation. Idag är näten konstruerade för enkelriktad kommunikation och dessutom nås alla mottagare i ett hus eller bostadsområde av ett skickat meddelande.

Det finns emellertid lösningar på problemen, så operatörerna har all anledning att noga följa vad som händer på kabel-TV-området. Och kanske känna viss oro för utvecklingen. Utom Telia som själv äger landets största kabel-TV-bolag.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)