JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Industrielektronik stämmer Riksbyggens kabelbolag på 4,2 miljoner

Industrielektronik stämmer kabel-TV-bolaget "Sweden On Line" på 4,2 miljoner kronor. Vinner Industrielektronik kommer ett tjugotal elektronikleverantörer att vara med om att dela på beloppet.

Riksbyggens kabel-TV-bolag Sweden On Line, SOL, stäms nu på 4,2 miljoner kronor. Orsaken är att företaget förra året sade upp en stor beställning på 10 000 dekoderenheter hos legoföretaget Industrielektronik i Växjö. Industrielektronik driver idag ingen verksamhet.

De dekodrar som tvisten gäller fungerade inte som avsett på grund av en felkonstruktion. Det kunde inte Industrielektronik rå över enligt stämningsansökan.

Turerna i affären är bitvis svåra att följa. Till exempel var det inte SOL som beställde dekodrarna hos Industrielektronik 1993. Men det var kabel-TV-bolaget som gav order om att avbryta tillverkningen, enligt stämningsansökan. Formellt kom beställningen från utvecklingsföretaget Kangaroo Network AB som utvecklat betal-TV-systemet, kallat Dican.

SOL hade tänkt sig att använda dekodrarna i sina kabel-TV-nät och gick i borgen för ett lån som Kangaroo tog hos Industrielektronik.

Industrielektroniks fordringar på SOL gäller återbetalning av lån, ersättning för produktionsstopp, ersättning för material och produkter i arbete samt utebliven vinst. Med moms och ränta på ränta blir totalsumman 4 256 475 kronor.

För drygt ett år sedan, efter att betal-TV-projektet helt hade havererat ställde Industrielektronik in betalningarna.

Den direkta orsaken var att Industrielektroniks moderbolag hade begärts i konkurs av banken. Moderbolaget hade ekonomiska problem efter en rad dåliga affärer, främst i andra företag i koncernen.

Efter att Industrielektronik ställt in betalningarna såldes elektroniktillverkningen till ett nytt bolag, Trienta Holding med nära band till börsnoterade OM Gruppen. Tillverkningen i Växjö drevs vidare i dotterbolaget Trienta Elektronik.



Godtog ackordet


Kvar fanns aktiebolaget som ett tomt skal, utan någon verksamhet, samt en samling mycket ilskna fordringsägare, bland annat ett tjugotal elektronikleverantörer. Tillgångarna täckte inte skulderna, det samlade underskottet uppgick till 22 miljoner kronor.

Fordringsägarna, erbjöds ett ackord på mellan 25 och 35 procent. De accepterade ackordet i början av det här året.

- Bra att man nu sätter hårt mot hårt. Det kan innebära att ackordet blir bättre för Industrielektroniks fordringsägare, kommenterar Lennart Uhlmann på IM- föreningen som företräder elektronikleverantörerna.

VD Stephan Guiance på Riksbyggens kabel-TV-företag Sweden On Line är fåordig.

- Vi håller inte med om deras verklighetsbeskrivning. Några andra kommentarer kan jag inte ge, säger han.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)