JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 4 augusti 2020 VECKA 32
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Patentligan inom AI leds just nu av Microsoft, tätt följd av Alphabet. Men eftersom AI-tekniken utvecklas så snabbt kan det närsomhelst dyka upp en ny ledare. Den bedömningen gör patentanalytikern IAM, som grävt sig ner ända till år 2000 i högen av amerikanska patentansökningar som nämner ”machine learning”.

Microsofts och Alphabets AI-patent är både flest och av högst kvalitet, enligt IAMs bedömning. Flera kinesiska företag har många AI-patent, men enligt IAM ofta av lägre kvalitet och med mindre signifikans för AI.

Antalet aktiva patentfamiljer (viktade enligt kvalitetsmåttet PAI) mellan 2000 och 2018. Klicka för större bild!
KÄLLA: Patentsight.

År 2000 började patentansökningar kring AI att försiktigt växa till sig. Kring år 2010 startade en kraftig årlig tillväxt som fortfarande tycks pågå. 

År 2016 tog USPTO emot ansökningar om 16000 olika patentfamiljer inom området maskininlärning. IBM var överlägset flitigast med 677 ansökningar och Microsoft tvåa med 271. Därefter kom tre kinesiska bolag, och på sjätte plats Alphabet.

Hälften av de 20 flitigaste ansökarna var kinesiska år 2016. Väger man därmot in patentens ”styrka” som den bedöms av företaget Patentsight enligt ett mått kallat PAI, Patent Asset Index, försvinner samtliga kinesiska bolag utom Baidu ur 20-i-topp.

Dessutom blir IBM omkörd av Alphabet som har en dubbelt så hög PAI trots en bara hälften så stor portfölj. Något som till exempel är enkelt att mäta är hur ansökningarna refererar till varandra. Alphabet är flitigt citerat av såväl Microsoft, Qualcomm, Facebook, Amazon som Samsung. 

Alphabets andel av PAI-patenten växer snabbt och trendbilden säger att Alphabet om ett par år passerar Microsoft, som gick upp i ledningen kring 2005, och behållit den sedan dess, men länge med en vikande andel.

PAI-AI-topplistan domineras idag av amerikanska bolag. Men om tio år kommer kinesiska bolag att gå om de amerikanska, enligt en prognos. Det finns en generell trend av ökande kvalitet på kinesiska patentansökningar. 

Elektroniktidningen ser noll svenska bolag på de två 20-i-topplistorna. Philips och Siemens representerar EU på PAI-listan. Total kommer 10 procent av AI-ansökningarna från EU-länder.

BILDEN: Antalet patentansökningar inom maskininlärning mellan år 2000 och år 2016. Källa: Patentinsight 

KÄLLA: IAM-media

 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)