JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
tisdag 7 december 2021 VECKA 49
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Hjärtstoppscentrum på Karolinska institutet ska undersöka möjligheten att transportera akutmedicin och livräddande utrustning med drönare. Partner är göteborgskonsulten Everdrone.

Oavsett var patienten befinner sig ska hen kunna få medicin och utrustning transporterad till sig. Varje sekund och minut räknas vid plötsligt hjärtstopp, anafylaktisk chock och vissa förgiftningstillstånd. Möjligheterna och säkerheten med att utnyttja drönare för detta, ska nu undersökas. 

Autonoma drönare inom sjukvård och räddning har varit i fokus för Everdrone ända sedan starten – läs Elektroniktidningens reportage om företaget från år 2017.

Karolinska Institutet började redan 2014 forska kring drönartransport av medicin och medicinsk utrustning. 

Andreas Claesson

– Hittills är resultaten väldigt lovande, säger Andreas Claesson, docent på Hjärtstoppcentrum.

Nu är det dags att genomföra kliniska tester i verkligheten.

Projektet handlar inte bara om teknik utan om regulatoriska förutsättningar. Också här är faktiskt Everdone kvalificerad att hjälpa till – företaget har sedan starten arbetat inte bara med teknik utan också med regelfrågor kopplat till drönare.

– Teknikfrågan och regelverken kring att flyga drönare är än så länge en stor utmaning, säger Andreas Claesson.

Också aktiebolaget SOS Alarm deltar i projektet. Det är en redan existerande forskningspartner till Hjärstoppscentrum. SOS Alarm släppte för några veckor sedan positionerings-appen "112" som kanske kan användas för att låta drönaren hitta patienten.

 

MER LÄSNING: