JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 7 augusti 2020 VECKA 32
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Precis som Ericsson spådde i september landar bötesbeloppet för de mutor och regelöverträdelser som företaget utretts för i USA på 10,1 miljarder kronor.

– Uppgörelsen med SEC och DOJ visar att vi inte alltid har levt upp till våra egna krav på hur affärer ska göras på rätt sätt. Händelserna visar på vikten av faktabaserat beslutsfattande och av en kultur där vi tar tag i svårigheter och där alla medarbetare vågar uttrycka sin mening, säger företagets vd och koncernchef Börje Ekholm i ett pressmeddelande.

Amerikanska finansinspektionen och justitiedepartementet har var för sig utrett Ericssons affärer sedan 2013 respektive 2015 gällande brott mot USA:s korruptionslagar mot brott utomlands (länk).

Det handlar om bokföring och redovisning i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam samt mutor i Djibouti, Kina och Saudiarabien

Enbart företagets dotterbolag i Egypten har erkänt sig skyldig till mutbrott, det gäller affärer i Djibouti.

Böterna kunde ha blivit både högre och lägre. Dels var företaget för långsamt med att ta fram dokument som de amerikanska myndigheterna ville ha, dels gick det för sakta att bestraffa de skyldiga. Samtidigt får företaget en viss rabatt för att ha samarbetat med myndigheterna.

Enligt det amerikanska justitiedepartementet tjänade Ericsson ungefär 3,6 miljarder kronor på mutorna medan finansinspektionen SEC fått förtjänsten till 4,1 miljarder.

Bägge har utrett Ericsson för överträdelser från år 2000 till och med första kvartalet 2017.

Böterna till justitiedepartementet landar på 520 miljoner dollar och till finansinspektionen på 540 miljoner dollar vilket blir cirka 10,1 miljarder kronor. Böterna ligger på mellan två och en halv och tre gånger den uppskattade vinsten.

Som en del i uppgörelsen har Ericsson godtagit att anlita en oberoende observatör för övervakning av bolagets regelefterlevnad under tre år, samtidigt som bolaget fortsätter att genomföra omfattande åtgärder i syfte att stärka bolagets program för etik och regelefterlevnad.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)