JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel visar 40 Gbits kisellaser
Intel har tillsammans med amerikanska universitetsforskare skapat vad de hävdar är världens första så kallade flyktiga kiselpulslaser. Den klarar optiska funktioner i CMOS-chip. Detta i stället för att översätta från optiska till elektriska signaler och så tillbaka igen, som konventionella lasrar för telekom. Kisellasern sänder ut 40 miljarder ljuspulser per sekund, och har byggts på en hybridplattform med kisel och indiumfosfid.

Intel och forskare från University of California i Santa Barbara (USCB) har tillsammans gjort en ny kisellaser som levererar stabila, ultrakorta pulser av laserljus med många tänkbara tillämpningar: för dataöverföring med hög hastighet med multipla våglängder, för fjärranalys med Lidarteknik (Light Detection and Ranging), för kommunikation mellan processorer eller i flerkärnorsprocessorer, och exakta optiska klockor.

– Vi har förbättrat Intels originalkonstruktion så att det är möjligt att skicka ut extremt korta pulser, på fyra piko-sekunder. Den har kapacitet att producera ett brett spektrum av våglängder som potentiellt kan separeras för att ge kommunikation över flera kanaler från en enda laser, istället för att man ska behöva ha en rad lasrar som idag, säger elektronikingenjören Brian Koch, som är doktorand hos elektronikprofessorn John Bowers vid UCSB och har utfört arbetet med Intelforskaren Oded Cohen, till EETimes.

Enligt Brian Koch tillverkar Intel redan experimentella optiska modulatorer, men de saknade en stabil pulskisellaser som källa för flera våglängder av ljuset. Nu skulle de två kunna användas ihop i ett helkiselchip för otisk kommunikation på flera kanaler.

Tidigare klarade Intels kisellaser, kontinuerliga vågor. Med forskarnas lösning blev det möjligt med extremet korta pulser, i jämna, precisa intervall. Då kunde de lägga mer kraft i varje puls för att hantera optisk TDM och WDM.

Intel och UCSB planerar att gemensamt utveckla tillämpningar för kisellasern.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)